Meglehetősen sajátos érveléssel vezette le a tárca államtitkára minap az egyik bizottsági ülésen, hogy miért van itt az ideje annak, hogy mindenki vállaljon valamilyen terhet – még a leginkább elesettek is.

Kevesebb szakember is elég lenne

„Miért gondolja a Belügyminisztérium, hogy mondjuk egy hajléktalanellátó intézményben öt szakember helyett elég csak egy-egy éjszakára?” – tette fel a minap kérdését a belügy államtitkárának egy bizottsági ülésen a Párbeszéd országgyűlési képviselője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A háborúra fogják a változtatást

Jámbor András kérdésfeltevésének előzménye az volt, hogy az ukrajnai háborúra hivatkozva mostantól a „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Csak átmeneti a törvény?

Vagyis ez azt jelenti, hogy elég lesz jóval kevesebb szakember – bár azt nem tudni, hogy ennek mi köze van az ukrajnai háborúhoz. A Belügyminisztérium részéről Felkai László közigazgatási államtitkár válaszolt, aki leszögezte, hogy ez vészhelyzetre vonatkozó rendelet, tehát a kormány sem szeretné állandósítani.

Válság van, ebből pedig tényleg mindenkinek ki kell vennie a részét

Arról is beszélt, hogy a rendelet az ellátó intézmények létszámkorlátját is feloldja, hisz „nem tudnak hirtelen új épületeket felhúzni”. Ugyanakkor kiderült, hogy milyen mély válság van, s a jelek szerint itt az ideje, hogy a legelesettebbek is kivegyék részüket a megszorításokból.

Húzzák magukat össze!

„Mindenkinek kell valami terhet vállalni. A magánháztartásoknak is. A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak és kevesebb négyzetméter jut. Egyszerűen erről van szó”  – fogalmazott Felkai László a 444.hu beszámolója szerint.

Az államfőt elkerülik a megszorítások

Jámbor András a vita során azon háborodott fel, hogy „Novák Katalin 280 milliós zeneszobát kap, a hajléktalan ellátó intézmények viszont vállaljanak részt a válságból az államtitkár szerint”. Úgy véli, ennek az lesz az eredménye, hogy egyre több, egyre rosszabb állapotú szegény ember fog utcára kerülni.

Hátralépett az állam

Az államtitkár mondatait főleg annak fényében érdemes vizsgálni, hogy az állam lényegében kivonta magát a szociális feladatok ellátása alól, s önmagát utolsóként tette a felelősségi sorban. Korábban önkormányzati vezetők kérték Novák Katalint, hogy ne írja alá a törvényt, ennek ellenére az államfő a napokban minden aggály nélkül szignózta azt.

Már idén arat a fagyhalál

A Magyar Szociális Fórum a múlt héten azt közölte, hogy huszonegyen veszítették életüket idehaza kihűlésben Magyarországon. Az áldozatok többségét fűtetlen helyiségekben érte a halál. Többen a szabad ég alatt lelték halálukat, mások pedig a kórházba szállítás után, mert nem tudtak rajtuk segíteni.

Sajnos ez a szám alighanem csak nőni fog

A szervezet azt is közölte, hogy a múlt télen 168-an fagytak meg, 2021-ben pedig egész évben 233-an. Az ide számok már csak annak fényében is döbbenetesek, hogy még az első igazán kemény fagyok még nem érkeztek meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alábbi videóban 4:09-től lehet meghallgatni az államtitkári választ

(Kiemelt kép forrása a Youtube.)