Balog Zoltán marad a Magyar Református Egyház Zsinatának elnöke. A püspököt azért hivatta be egyháza, mert sajtóhírek szerint ő volt az, aki közbenjárt Novák Katalinnál, hogy K. Endre kegyelmi kérelmét aláírja az államfő. K. Endre akkor volt a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, amikor az intézmény vezetője nagyon durván molesztálta a védtelen kiskorúakat. A bírósági ítélet szerint K. Endre erőszakkal vette rá a molesztált gyerekeket, hogy vonják vissza rendőrségi vallomásukat. Ennek a férfinak adott elnöki kegyelmet Novák Katalin, kormányzati források szerint, Balog Zoltán nyomására. Az államfő belebukott az ügybe. Továbbá, Varga Juditnak is távoznai kellett a közéletből, annak ellenére, hogy ő nem támogatta a pedofil igazgató bűnsegédjének felmentését.

Behivatta az egyház

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. A botrány azután tört ki, miután kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese próbálta rávenni az otthonban élő kiskorúak, hogy vonják vissza feljelentésüket, miszerint az igazgató mocskos dolgokat művelt velük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lemondások sorozata

Az ügyben bírósági ítélet született, a molesztálási ügy eltudolásában segédkező volt igazgatóhelyettes köztársági elnöki kegyelemben részesült. Sajtóhírek szerint Novák Katalint Balog Zoltán győzte meg arról, hogy K. Endre mentesüljön a börtön és a büntetett előélet alól. Az ügybe belebukott Novák Katalin és Varga Judit, akkori igazságügy miniszter, aki ugyan nem javasolta a kegyelem megadását, később mégis ellenjegyezte azt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szimpátiaszavazást tartottak

Szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában. Itt arról szavaztak, hogy Balog maradjon-e a zsinat lelkészi elnöke, azaz lényegében az egyház hazai vezetője. Többségben voltak azok, akik igennel szavaztak – bár voltak ellenszavazatok – így Balog nem mond le, marad a pozíciójában, így tehát püspök is marad, tudta meg két egymástól független forrásból a Telex.

Politkai pályafutása

Balog Zoltán, 1990-től 1993-ig a Fidesz országgyűlési frakciója szakértője volt. Az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozott, ezután 2002-től 2003-ig a Köztársasági Elnöki Hivatalban a társadalompolitikai főosztályt vezette. 

Kormányzati szerepvállalása

2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012. május 14-től 6 éven keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere. A közoktatás átszervezésének keretében 2012. augusztus 31-én megalapította a Klebelsberg Központot. Az ő javaslatára döntött a kormány a vidéki lelkipásztorok jövedelemkiegészítéséről, kezdeményezésére lett újra munkaszüneti nap a nagypéntek.

Novák Katalinnal való kapcsolata

Balog Zoltán miniszterségének kezdetén, Novák Katalin, kabinetfőnökként dolgozott mellette. Ezután nevezték ki a volt államfőt a családokért felelős államtitkárnak. Balog Zoltánnak nagy szerepe volt abban, hogy végül Novák Katalin államtitkárból, miniszter lett. Balog Zoltán nagyon jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral is. Sokáig ő volt a miniszterelnök lelkipásztora, és az általa vezetett alapítvány szervezte a miniszterelnök évértékelő beszédeit is.

Együtt utaztak Ausztáliába

Miután Novák Katalin beköltözött a Sándor-palotába, Balog Zoltán tagja lett a Tanácsadói Testületének. Tavaly év végén, Balog Zoltán elkísérte a köztársasági elnököt Ausztráliába és Pápua-Új-Guineába. A több mint két hetes utazásukról több fotót is kitettek az államfő közösségi oldalára.

Balog Zoltán és Novák Katalin Pápua-Új-Guineába.

Forrás: Facebook/Novák Katalin

Egyházi pályafutás

1983-tól 1987-ig Maglódon és öt szórványközségben szolgált lelkészként. Ezután két évig a Tübingeni Egyetem hallgatója volt. 1989 őszén tábori lelkészként az NDK-menekültek között szolgált. Ugyanettől az évtől a Magyarországi Németajkú Református Egyházközség beosztott lelkésze.1989 és 1991 között teológiai akadémiai óraadó tanárként dolgozott, valamint vallástanár volt a Baár–Madas Református Gimnáziumban. 

Püspöki munkássága

2021. január 25-én történt beiktatásán vette át hivatalosan a püspöki hivatalt elődjétől, Bogárdi Szabó Istvántól, aki 18 éven keresztül vezette az egyházkerületet. Eskütételét követően legsürgetőbb feladatának a közösségek megerősítését nevezte. A korábbi miniszteri szolgálata és a ráváró püspöki szolgálat közti különbséget így fogalmazta meg: „Az egyházban nem szeretjük valamifajta politikai korrektség jegyében elhallgatni vagy átcsomagolni azt, amit igazságnak ismertünk fel. A reformátori és bibliai örökséghez híven a lehető legnagyobb őszinteségre van szükség.”

Tagadta a roma deportálást

Balog püspökké szentelésére 2021. május 24-én került sor a Pest megyei Nagykőrösön. „Nem ti vagytok az enyémek, hanem én vagyok a tiétek” – hangsúlyozta székfoglaló beszédében. 2014-ben a Kossuth Rádió interjújában kijelentette, hogy „Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el.”Ezért a kijelentésért 9 hónap múlva nyilvánosan bocsánatot kért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balog Zoltán – Forrás: