“Kortárs retró” hangulatú lesz a Deák Ferenc téri metróállomás, ahol színek segítik majd a tájékozódást, a sárga, kék, türkiz, fehér csőszerű terek a csúszdaparkok világát idézik – tudatta a BKV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Hétfőn nyitják meg

A 3-as metró vonalán hétfő kora délután nyitják meg az utasforgalom előtt a Ferenciek tere és a Deák Ferenc téri állomást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sárga szín dominál a bejáratnál

A BKV tájékoztatása szerint az aluljáróból nyíló Deák Ferenc téri állomás bejáratában sárga szín fogadja az utasokat, akik a mozgólépcsőn leérve az átszállószint modern csarnokába érkeznek. A melegszürke falburkolat, a szabadon lebegő, különös lámpatestek látványa és a tágas tér szokatlan az M3 metróállomások területén – írták.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A kék szín is megjelenik

Hozzátették: a hosszú mozgólépcső eredetileg világos burkolatát a felújítás után az élénk, égkék szín határozza meg. A peronszinten megmaradtak a jól ismert csempefalak, az oszlopokat fehér kismozaik burkolja, a kábeltakaró pedig türkiz árnyalatú.

Más is türkiz lesz

Az M2 és M3 metróvonalakat összekötő folyosó korábban szögletes térszerkezete futurisztikus formát és szintén türkiz burkolatot kapott – írták, kiemelve, hogy a hetven méter hosszú folyosón naponta annyi ember halad át, mint Eger lakossága. A teret a természetes fény beáramlását megidéző világító felületek teszik barátságossá.

Nagy kapacitású felvonó is helyet kapott

Az állomás akadálymentesítését nagy kapacitású felvonó biztosítja. A lifthez új alagút vezet, burkolata fehér színe az újonnan épített szerkezetet jelképezi. Az állomás így már három kijárattal rendelkezik, az Andrássy út tengelyébe illeszkedő üvegburkolatú építmény nappal “színváltó jégkockaként, éjszaka rizspapír lámpásként” jelöli a metróállomás új bejáratát – közölték.

Négyen tervezték az állomást

A BKV tájékoztatása szerint az állomás építész tervezője Csapó Balázs, Germán Tibor, Gurdon Balázs és Hargitai Bence.

A tervezők egy videóban is elmondják a részleteket:

Koncertet tartottak már az állomáson

Az M3 metróvonal megújult Deák Ferenc tér állomása január 11-én, másfél héttel a hivatalos átadó előtt egy estére koncertteremmé alakult. Az M3-as metró történetében első alkalommal fordult elő, hogy egy állomás koncertnek adott helyet. Az átszállószinten, ahová több mint két éve csak munkavédelmi felszerelésben léphetnek be a felújításon dolgozók, egy este mindenki elegáns öltözetben jelenhetett meg.

Csaknem százan léptek fel

A Budapesti MediCantare Vegyeskar és a Vox Insana Kamarakórus közös előadásában felcsendülő dallamok a köszönet hangjai voltak. A közel nyolcvan előadó, énekesek, hangszereskísérők és karvezetők birtokba vették az alkalmi koncertteret és a közönség élvezhette a közismert komoly- és könnyűzenei darabokból álló színes programot – írja az m3felujitas.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: részlet a Metró Felújítási Projekt Igazgatóság videójából/YouTube