Elcseszett rendőrségi munka, három lakás helyett stikában négy épült, nem volt engedély, mégis jóváhagyta az építési hatóság és a felelős műszaki vezető. A lakók befizették a vételár 95 százalékát mégsem engedték őket beköltözni. Horror az egész nagytarcsai történet, az ügyvéd elmagyarázza mire figyeljünk nagyon, ha nem akarunk úgy járni, mint az a három gyermekes házaspár, akik végre új lakásba akartak költözni Nagytarcsán.

Hülyének nézték a lakókat

Botrány, ami az egyik nagytarcsai társasháznál történt. Teljesen hülyének nézték a tulajdonosokat. Döbbenetes, hogy a felelős műszaki vezető és az építési hatóság munkatársa úgy hagyta jóvá a megépült házat, hogy abban a vállalkozó a kiadott építési engedélytől eltérve három lakás helyett négy lakást alakított ki – mesélte a károsult Tóth Erika és a férje a Blikknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrség szerint minden oké

A fiatal pár sérelmezte azt is, hogy a közműszerződésekkel kapcsolatos meghatalmazásokon nem az ő mi aláírásuk szerepel, vagyis az ő nevükben más adott meghatalmazást. A rendőrség szerint ez nem probléma – mondta az asszony.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Eladhatatlan a lakás

Mivel az építtető mást valósított meg, mint ami az engedélyekben szerepel, a lakások nem kaphatnak külön helyrajzi számot. Emiatt a lakások tulajdonosai társasházzá sem tudnak alakulni, továbbá banki kölcsönt sem tudnak felvenni, illetve ha valamelyikük el akarja adni a lakását, nem biztos, hogy a rendezetlen helyzet miatt talál majd arra vevőt. Novemberben írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Érden is hasonló eset történt, ott a polgármester lépett közbe. Itt az erről szóló cikkünk: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Kifizették a vételár 95%-át, mégsem engedték őket beköltözni

Erikáék ráadásul hiába fizették ki a vételár 95 százalékát, a kivitelező további összegeket követelt pótmunkákra, ezért hosszas egyeztetés után szerződést bontottak. Ám a nagytarcsai lakást nem tudták birtokba venni, mert a kivitelező riasztót szereltetett fel és az ingatlant biztonsági emberek őrizték. A háromgyerekes család végül zárcserével jutott be a saját lakásába.

Pocsék rendőrségi munka

Nevetséges az is, hogy nem tudták kideríteni a dunakeszi rendőrök, hogy ki lopta el Erikáék szanitereit, a WC-tartályt a szagelszívó motorral együtt. A rendőrség annak ellenére nem tudott gyanúsítottat megnevezni, hogy a vállalkozó több alkalommal is elismerte, hogy a tartályt ő vitte el. „Egyszer helyszíni szemlét is tartottak, ám azt nem dokumentálták a rendőrök megfelelően” – közölte a nő.

Közbelépett az ügyészség

„Mintha nem lenne elég gondunk, és szinte senkitől sem kapunk segítséget, most meg a rendőrség is le akarta zárni a nyomozást” – panaszolta Tóth Erika. „Szerencsére az ügyész alapos volt, és a rendőrségi határozatot hatályon kívül helyezte.

Korrupció

Erika elmondta a lapnak, hogy az ügyész egyenesen törvénysértőnek találta a rendőrségi határozatot, és bár a felfüggesztést a lopással kapcsolatban hozták, ám más vizsgált ügyeket is hozzácsaptak, olyat is, amelyben felvetődik a korrupció gyanúja is. Ráadásul ez magasabb szintre tartozik, ezért az ügyész az eljárást, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra (PMRFK) helyezte át.

Válaszra sem méltatták

„Örülök a fordulatnak, és továbbra is bízom a hatóságokban, mert rengeteg helyre fordultam: minisztériumoktól kezdve a kormánymegbízotton át egészen Belügyminisztérium jogi tanácsadójáig, de sok esetben még csak válaszra sem méltattak. Pedig, ahogy nekik is írtam, érdekelne, hogy miért kérnek és adnak ki építési engedélyeket, ha mindegy, hogy mi épül meg? – jegyezte meg Tóth Erika.

Nagy körültekintés kell

Erikáék ügyvédje, dr. Varga Tamás azt tanácsolja, hogy az ingatlanvásárlásnál mindenki nagyon körültekintően járjon el. „Nemcsak a tulajdoni lapot kell lekérni, hanem társasház esetében az Alapító okiratot is, hogy kiderüljön-e, van-e a társasháznak elővásárlási joga, valamint a közös költségre vonatkozóan kérjenek be nullás igazolást. Amennyiben hitel van az ingatlanon, akkor fontos egy banki igazolás beszerzése a hitel pontos összegéről.”

Mérjük le a lakás alapterületét

Az ügyvéd megjegyezte, mostanában fordul elő, főleg az új építésű ingatlanok esetében, hogy a lakás alapterülete nem egyezik meg a tulajdoni lapon szereplő adattal. „Ezért bármilyen furcsa, javaslom, hogy az ingatlan megvétele előtt mindenki maga is mérje le annak alapterületét” – mondta dr. Varga Tamás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – új házak Kistarcsán – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu