Megérkeztek a legfrissebb inflációs adatok, amiből kiderül, mennyivel ér kevesebbet most a magyarok pénze, mint tavaly ilyenkor.

Több mint húsz százalék az infláció

A Bankmonitor adatai alapján 21,1% az infláció az elmúlt egy évet tekintve. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valakinek tavaly ilyenkor volt 100 ezer forintja, az most csak 79 ezret ér. Egyes élelmiszerek esetében még drámaibb a helyzet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Még nem látni a fényt az alagút végén

Az elemzők azt állítják, ez az érték tovább növekedhet. Magyarország Európában a legrosszabbul állhatna az infláció tekintetében, ha nem volnának árstopok. A jegybank szerint a rezsicsökkentés és az élelmiszerek árstopja 4 százalékpontos csökkentést jelenthet az infláció kapcsán, korábban pedig még volt üzemanyagárstop is, ami szintén lefelé nyomta a drágulást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Drágább lesz idén karácsonyozni

Az ünnepek egyik slágerterméke, a szaloncukor az, ami a leginkább megdrágult. A CBA üzleteiben kapható szaloncukor tavaly még 1599 forintért is elérhető volt kilogrammonként, most 1999 ft-ot kell érte fizetni. Akciók persze még lehetnek, ám alapvetően mindenki érzékelheti, aki erre az édességre pályázik, hogy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

A fenyők is drágultak a legtöbb helyen

Bár akadnak olyan árusok, akik nem emelték a fenyők árát, alapvetően azért a többségük valamennyivel többért kínálja őket. A Pénzcentrum adatai szerint az átlagos drágulás mértéke 10% ezen a téren 2021-hez viszonyítva. Az ezüst-és a lucfenyő esetében 30% is lehet az árnövekedés.

Ennyibe kerülnek most a fenyők

A lucfenyő méteréért átlagosan 4-5 ezer forintot kell fizetni. Egy ezüstfenyőért méterenként 5-6 ezer forintot kérnek, míg a nordmann fenyő a legdrágább: 6-8 ezer forintba kerül. A műfenyők sem lettek olcsóbbak, a prémium kategóriásakért akár ötszámjegyű összeggel is többek kell letenni az asztalra.

A bejgli is drágult

A legolcsóbb bejgliket 3000 forintért lehet megkapni, de van, amelyikért 4500-5000 forintot is elkérnek. Ezt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozta a Világgazdaságnak. Aki otthon süt, az is tapasztalhatja, hogy drágábbak lettek az alapanyagok árai.

A szeszes italok sem úszták meg

A különféle alkoholtermékek árai is szépen felszöktek. Az idén november végén tapasztaltakat a tavalyiakkal összevetve megállapítható, hogy több mint 10%-kal drágultak a szeszes italok. Az Unicum ára 7270 forintról 8370 forintra, a Jägermeister 5590 forintról 7700 forintra, míg a Bailey’s 5590 forintról 6600 forintra nőtt.

Ezek is érdekelhetnek!

A csokimikulásokért is többet kérnek

A legkisebb, mindössze 10 centiméteres miniatűr mikulásért a Tescóban 239 forintot kérnek, tavaly 199 forintba került. A drágább csokimikulások idén 1600 forintba is kerülhetnek. 2021-ben még 1300 forintból meg lehetett vásárolni őket.

Mi a helyzet a ponttyal és a halászlével?

Sziráki Bence, a MA-HAL ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, milyen árakkal kell számolnia a vásárlóknak. Az élő ponty kilója 1800-2000 forint körül alakul. A pontyszelet kilója 3500-4000 forint, míg az afrikai harcsafilé 3800-4200 forintba kerül. Az idei októberi és a tavalyi év árait összehasonlítva 42%-kal kerül többe a pontyszelet vagy a pontyfilé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Kovács Attila