Néhány perccel ezelőtt közölték az elmúlt 24 óra koronavírus adatait, melyek szerint az elmúlt 24 órában összesen 3125 az új fertőzöttet találtak, illetve meghalt 36 beteg. Ez a szám az utóbbi napok adataihoz képest sokkolóan magas, ráadásul tavaly, ugyanezen a napon “csak” 2079 beteget találtak, úgy, hogy tavaly ilyenkor még nem is oltottak, ellenben számos korlátozás volt érvényben.

3125 új fertőzött

A kormányzati portálon most azt írják a beoltottak száma 5 943 832 fő, közülük 5 724 539 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 141 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meghalt 36 beteg

Elhunyt 36 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 647 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 796 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 28 257 főre emelkedett. 1 798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A delta variáns fertőz

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltás

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. 

Tavaly ilyenkor

Tavaly ilyenkor, ugyanezen a napon 2079 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 63 krónikus beteg. Bár jelenleg a kórházban ápoltak száma alacsonyabb,  ugyanis tavaly 2891 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 243-an voltak lélegeztetőgépen, ám a helyzet az, hogy ez a különbség az idei adatok fényében nem túl számottevő, már csak azért sem, mert mostanra már sokan a harmadik oltásukat is felvették.

Számos korlátozás volt érvényben

Ráadásul tavaly ilyenkor számos korlátozás volt érvényben, ” Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben. A kormány javaslatára az Országyűlés hétfőn újabb a járvány elleni védekezést erősítő intézkedésekről döntött, emelkedik a büntetés összege a hatósági házi karantén megszegése esetén és a külföldről hazatérők esetében a határátlépését követően – külön közigazgatási határozat nélkül is – automatikussá válik a hatósági házi karantén elrendelése.” – írták egy évvel ezelőtt a kormányzati portálon. Ezen túlmenően kötelező volt a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kellett viselniük a résztvevőknek.

23 óra után zárás

Illetve kötelező volt a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után pedig a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Szlávik doktor szerint tenni kell valamit

Szlávik János tegnap beszélt az M1 csatornáján, ahol elmondta, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, hogy miként alakul majd a járvány. Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám.

Ezért fontos az oltás

Továbbá hangsúlyozta, most az oltás azért is fontos, mert, aki azt megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással – 80-90 százalékban – meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását – tette hozzá.

Kellenének az óvintézkedések

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e Magyarországon újabb óvintézkedések bevezetésére, azt válaszolta, “egészen biztos, hogy valamit tenni kell”. Úgy folytatta, a járványügyi adatokból kiindulva, ha a pandémia tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly