A budaörsi lőtérrel kapcsolatosan már évek óta tart a hadakozás a lakók és az üzemeltető között. Az obudsmanok azt mondják a lőtér nem is működhetne, s a város önkormányzata is ezen a véleményen van, így most a környéken lakók közreműködését kérik a fellebbezéshez, derül ki a Budaörsi Info oldaláról.

Hosszú évek óta probléma

A portál azt írja, hogy az önkormányzat a panaszok alapján már évek óta próbálkozik a lőtér okozta zaj megszüntetésével. Az ügy már hosszú-hosszú évekre nyúlik vissza, s bár a létesítmény külterületen található, mégis közvetlenül határos családi házakkal, sűrűn lakott belterülettel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hangos

A lőtéren folyó – az évek során egyre gyakoribbá és hangosabbá váló – tevékenység az elmúlt években mind többek számára vált elviselhetetlenné. A lakossági panaszok miatt már évekkel ezelőtt foglalkozott az önkormányzat az üggyel, írják majd kitérnek arra, hogy 2006-ban egyszer már úgy tűnt megoldódik a probléma, ám végül máshogy alakult.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Igaly Diána használta

Hiába ajánlott fel ugyanis az önkormányzat 10 millió forintot a lőteret használó a nemrégiben tragikusan fiatalon elhunyt Igaly Diána volt olimpiai bajnoknak. Ő bár először úgy tűnt elfogadja az ajánlatot, végül visszakozott.

Törvénytelenül adták ki

A portál arra is visszautal, hogy 2017-ben törvénytelenül adta ki az illetékes hatóság a budaörsiek százainak életét megkeserítő lőtér üzemeltetési engedélyét – állapította meg közös jelentésében az Alapvető Jogok Biztosa és az ombudsman jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A telektulajdonosoknak is lett volna beleszólása

A hatályos jogszabályok szerint a több száz szomszédos telektulajdonosnak is lett volna beleszólása az engedélyezésbe, ám őket – akárcsak az önkormányzatot – elmulasztották bevonni az eljárásba. Ráadásul a létesítmény természetvédelmi területen egyáltalán nem is kaphatott volna engedélyt. Az ombudsmanok felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál.

Még mindig gond

Igaly Diána idén áprilisban vesztette életét, ami borzalmas tragédia, hiszen nagyon fiatal volt még, azonban halálát követően a lőtér problémája még mindig aktuális.

Fellebbeznek

2021. július 5-én Budaörs Város Önkormányzata közösségi oldalán a környező lakosokat fellebbezésre kérte a lőtér engedélye ügyében. A budaörsi önkormányzat szerint ismételten jogszabálysértően adott engedélyt a Budaörsi Rendőrkapitányság a város nyugati határában lévő Natura 2000 természetvédelmi területen a lőtér működésére. Az ügy kapcsán azt nyilatkozta az önkormányzat, hogy újra meg fogják fellebbezni a döntést és a környékbeli lakókat is arra kérték, hogy éljenek fellebbezési jogukkal, amiben minden segítséget megadnak számukra.

Az ügyben a BudapestKörnyéke.hu megkereste a rendőrséget is, akik a következő választ adták:

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a Budaörsi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya a lőtér engedélyeztetésének ügyében -első fokon nem jogerős- engedélyezési határozatát meghozta. A döntéssel szemben -a jogszabályban meghatározott ideig- az ügyfelek jogorvoslattal élhetnek – tájékoztatta a BudaPestKörnyéke.hu hírportált a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabóné Berki Bianka. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budaörs – Forrás: BudapestKörnyéke.hu