Ahogy azt tegnap megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György felvetette, hogy Budapestet fel kellene darabolni, mert jelenleg túl nagy és a fejlődésének a gátja, a város önmaga. Ma a főpolgármester reagált a jegybank elnökének ötletére.

Kommunista örökség

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsi György szerint a jelenlegi Budapest egy kommunista maradvány, amit fel kell darabolni, hogy a modern időknek megfelelően, versenyképesen fejlődhessen. Állítja, az lenne az ideális, ha a főváros népessége nem lenne több 600 ezer főnél, a külső kerületek pedig ismét önálló városok lennének. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fejlődés korlátja

Matolcsy szerint Budapest fejlődésének legnagyobb korlátja maga Budapest, mert a mai méret, összetétel és működés mellett a magyar főváros nem képes megnyerni a világ fővárosai számára megnyíló jövőt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Munkásosztály fellegvára

Matolcsy György arról írt a Magyar Nemzetben, hogy 1950. január 1-jén a korábbi Kis-Budapestből – 23 környező város és falu beolvasztásával – létrejött Nagy-Budapest. A döntés célja az volt, hogy a korábbi polgárváros helyére a munkásosztály fellegvára álljon. Ennek az ideológiai alapú politikai döntésnek a következménye a mai Budapest kettőssége: egyfelől a magyar nemzet büszkesége, másfelől egy vízfej, a kommunista diktatúra káros öröksége.

600 ezres lakosság

A nemzeti bank vezére szerint Budapest és az ország akkor lenne egyensúlyban, ha a főváros mai, 1,7 millió főnyi lakossága 600 ezer fő körüli létszámra mérséklődne, ennek megfelelő vagyoni és jövedelmi súllyal.

Egyesítés után szétválasztás

Matolcsy megteremtené Budapest szétválásához szükséges demokratikus és rendezett kereteket is. Pest, Buda és Óbuda 1873. október 25-én egyesültek, így 2023-ra eltelik 150 év. Miért ne használnánk fel e jelképes időpontot arra, hogy megteremtjük Budapest helyi népszavazások útján végbemenő további szétválásának jogi kereteit? – teszi fel a kérdést Matolcsy György.

Reagált a főpolgármester

Budapest feldarabolásának ötletére Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált. Így fogalmazott: Matolcsy “Darabolós” György Budapest szétszabdalására vonatkozó javaslata nyomán nekem is lenne egy ötletem. Daraboljuk fel a Magyar Nemzeti Bankot. Az egyik fele kezelje végre az évtizedes csúcsokat döntögető inflációt. A másik pedig, ahol az elmúlt években több száz milliárd forintnyi közpénz vesztette el közpénz jellegét, kerüljön az ügyészség felügyelete alá – írja Karácsony Gergely.

Nem is nagyváros Budapest

A főpolgármester posztja alatt egy neve alapján francia származású hozzászóló így fogalmaz: Budapest a kevesebb, mint 2 milliós lakosságával nem is nagyváros, fővárosnak sem. Az, hogy itt termelődik a GDP közel 40 %-a, az miért fáj valakinek? Talán, ha stadionok helyett az ország régióit is fejlesztenék, mondjuk iparral, munkahelyekkel, akkor ez a százalék másképp oszlana el. Matolcsy mindennel foglalkozik, csak azzal nem amivel kellene. Érdekes módon a forintromlásra nincs semmi ötlete, MNB elnökként. Jó, hogy Párizst a közel 10 milliós lakosságával nem ilyen emberek uralják – írta a hozzászóló.

EU-s pénzek

Egy másik posztoló arról ír, nem biztos, hogy butaság a feldarabolás, hiszen Budapestnek vannak olyan kerületei, amelyekkel a mindenkori városvezetés nem foglalkozott, azok nem fejlődtek, s ha Pest megyébe kerülnének át, megnyílnának előttük egyes EU-s fejlesztési források.

Budapest gyengítése

Egy hölgy így fogalmaz a főpolgármester posztja alatt: Matolcsy javaslata semmi másról nem szól, minthogy még inkább gyengíteni kell a fővárost. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest a Várból – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu