A főváros által felügyelt intézményekben kötelező lesz a beltéri maszkhasználat – közölte Karácsony Gergely. Korábban a kormány szigorított a járványügyi előírásokon.

A kormány Budapest után kullog

Budapest nem vár a kormányra, a mai napon a fővárosi operatív törzs több döntést hozott. Cselekedni kell, mert a kormány oltási kampánya látványosan csődöt mondott: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak adott kormányzati tájékoztatás alapján az EGT tagállamok közül csak 24. Magyarország az átoltottság tekintetében – írja a közösségi médiában Karácsony Gergely.

Ahol Budapest léphet

Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől – áll a főpolgármesteri közleményben.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kijárási tilalom az idősotthonokban

Karácsony Gergely pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a BKK járatain viseljenek maszkot. November 2-tól pedig minden fővárosi idősotthonban kijárási tilalmat rendelnek el.

Karácsony Gergely posztja

A medencetérre nem vonatkozik

A MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont vezetése ugyancsak elrendelte a maszk kötelező használatát az intézmény területén. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata. A sportintézményekben a medencetérre nem vonatkozik a szabályozás.

Szigorít a kormány

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, az előrejelzések sokfélék a járvánnyal kapcsolatban, de a negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen nőni fog, a kórházban kezeltek száma kisebb mértékben, de szintén emelkedni fog, a helyzet intézkedéseket indokol.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kormány a következő döntéseket hozta

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.
  • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be

Kötelező oltás

Gulyás Gergely ezután az oltások fontosságát hangsúlyozta, és remélik, hogy a negyedik hullám ezekkel az intézkedésekkel és a vakcinákkal megfékezhető. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek lesznek jogosultak dönteni erről.

Ez vonatkozik majd a kötelező oltásokra

Felmentést élvezhet a kötelező oltás alól az a munkavállaló, akinek orvosi igazolása van arról, hogy az egészségére veszélyes lehet a vakcina. Az a munkavállaló, aki mégsem adatja be magának az oltást, az fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, utána elbocsájtható. Gulyás Gergely azt mondta, az első oltást december 15-ig kell felvenni.

Pintér Sándort kérik

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a bejelentés után azt mondta, üdvözlik a kormány azon döntését, amellyel november elsejétől elrendelte a kötelező maszkviselést a tömegközeledési járatokon, de azt szükséges lenne kiterjeszteni. Arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egyeztessen a fővárosi önkormányzattal, az önkormányzati szövetségekkel.

Ma reggeli adatok

Negyvenöt, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 4039 fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. Az aktív fertőzöttek száma 31 544. Kórházban 1970 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 204-en vannak lélegeztetőgépen. A számok emelkednek.