Ilyenkor télen, amikor mindenki gondoskodni szeretne az otthon melegéről sokszor felmerül bennünk a kérdés – egy-egy füstölgő kémény láttán -, hogy vajon mit égethetnek a kazánban, kályhában. Ez a probléma az agglomeráció összes települését érinti nem csak Nagykovácsit. Mi már tettünk a tisztább levegőért, az élhetőbb településért –írta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálhoz eljuttatott közleményében Nagykovácsi alpolgármestere, Szemesy Barbara.

Mint fogalmazott: Nagykovácsi Önkormányzata – szoros együttműködésben a Levegő Munkacsoport munkatársaival – a szemléletformálásban látja a legnagyobb lehetőséget. Sokan nem is tudják milyen károkat okoznak pár tűzre vetett műanyag darabbal, olajjal átitatott rongy vagy éppen megmaradt bútorlap égetésével.

Hasznos cikk: Indul az avarégetés, de vigyázat! 3 milliót fizethetsz, ha rosszul csinálod!

A „Fűts Okosan Program” keretében előadásokat szervezünk a lakosság számára a légszennyezés veszélyeiről, folyamatosan mérik a levegő légszennyezettségét és a lakossági bejelentéseket minden esetben kivizsgáljuk, szükség esetén továbbítjuk az illetékes kormányhivatalnak.

Betegséget okozhat a kémény füstje

Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő – áll a közleményben. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe.

Sajnos a fatüzelés során is képződnek nagy számban olyan ultrafinom részecskék és légszennyezők, melyek ártalmasak. Ezért fontos tájékoztatni a fával fűtő lakosokat is arról, hogy milyen száraznak kell lenni a fának, hogyan kell jól begyújtani egy kandallót, mert ez sem mindegy.

Na ne: Szép autó, jól szituált nő, a zöldhulladékot mégis az erdő szélén rakja le – itt a bírság összege!

A mérgeket a kéményből messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd településről is – áll az alpolgármester által küldött közleményben.

Szemesy Barbara, Nagykovácsi alpolgármestere – Fotó: BPK montázs, portré forrása: Facebook/Szemesy Barbara

Mit tegyünk, ha a szomszéd szemetet éget a kazánban?

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas légszennyezést érzékel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát.

Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést tehet az illetékes Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályánon. A panaszokat a környezetvédelmi hatóság kivizsgálja.

Témába vág: Végleg betiltanák a zöldhulladék égetését az agglomerációban is

Abban az esetben, ha a hulladék égetés ténye kétséges, további szakértői vizsgálatra van szükség, ennek költségét a legtöbb esetben a hatóság előlegezi. A tetten érés – a rendőrség is kihívható ilyen esetben – megkönnyíti az eljárást, de annak nem kizárólagos feltétele.

Ha nincs tetten érés, akkor a szakértői vizsgálat vagy tanúk meghallgatása segít, ha az elkövető nem ismeri el a hulladék, kezelt fa égetését. A tüzelőberendezésből és a kémény falából a hulladékégetés szennyezése laborban később is kimutatható.

Korábban: Büdös van az utcán, befüstölt a szomszéd, mit tegyek?

Ne szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg s ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a felelőtlen hulladékégetőktől! – áll aközleményben.

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája ingyenesen segít ilyen ügyekben, hívható a +36204118456 telefonszámon – áll Nagykovácsi alpolgármestere, Szemesy Barbara szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A törökbálinti polgármester is kiakadt: Ne égess semmit a kertben, mert megfulladunk itt az agglomerációban!

Korábban már írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy senki se gondolja azt, hogy elkaphatatlan a szennyező. Ha többször előfordul, a hatóság kérheti a kazán vagy a kémény vizsgálatát, amennyiben megállapítják az oda nem illő szennyezőanyagok maradványait, kész is a bizonyítás, a szennyező pedig sok százezer forintos bírságra számíthat

Kiemelt kép: illusztráció