A pénteki adatok szerint 6197 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 beteg. Közben sokkoló adatokról számolt be ismét Novák Hunor: 22 százalékos túlélés a legjobb arány lélegeztetőgépre tett betegek esetén

Friss adatok

6197 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 271 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6622 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 78 700 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 878.

Továbbra is sok a budapesti

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7841 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 610-en vannak lélegeztetőgépen.

A léleheztetőgépre kapcsolt betegek nagy része meghal

Döbbenetes számokat közölt Novák Hunor gyermekgyógyász, aki több kollégáját is meginterjúvolta a lélegeztetőgépre helyezett koronavírusos beteg túlélési arányát illetően, 93-95 százalékos halálozási arányról számolt be vidéki kórházakból – írja az ATV.hu.

Megbízható adatok

Novák Hunor közölte, hogy az intubált koronavírusos betegekről van szó, ő két intenzív osztályról kapott megbízható adatokat, ahol korábban 50 százalék körüle saccolták a statisztikában a halálozást, és amikor utánaszámoltak jöttek rá, hogy a betegek 93-95 százaléka elhunyt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Van olyan kórházi osztály, ahol mindenki meghal, akit gépre kapcsolnak” – Kitálalt egy professzor, döbbenetes dolgokat mondott a koronavírusos betegek eltitkolt kezeléséről.

Ismerni kell a valóságot

Novák közölte, hogy nem pánikot akarnak kelteni, de a valóságot ismerni kell. Országszerte pontos adatok nincsenek, ezért nem lehet általánosítani, viszont egy intenzív terápiás kollégája megosztotta vele, hogy a legjobb arány 22 százalék volt, ami 78 százalékos halálozást jelent intubált koronavírusos betegek esetében.

Jó gépek, de el kellene kerülni őket

Mindenképp egy paradigmaváltást igényel ez az adat, más módszereket kell előnyben részesíteni a lélegeztetés helyett. Novák Hunor közölte, hogy nagyon jó minőségű gépeket szerzett be a kormány, de magából a módszerből fakad az, hogy nem reagálnak jól a koronavírusos betegek, nem csak itthon, hanem világszerte.

Hason fekvés

Szerinte mindent meg kell tenni ahhoz, hogy elkerüljék az intubált lélegeztetést, javasolta alapján nem fekve, hanem akár hason, oldalra fordítva kellene a betegeknek orron keresztül oxigént kapni, jelentősen javulna az állapotuk.

Gyorsan hat az oltás

Jó hírt mondott a CNN amerikai hírtelevíziónak a Yale Egyetem immonológusa, aki állítja a Pfizer és a német BioNTech cég közösen fejlesztett vakcinája már az első oltás után is védettséget ad. Eddig azt mondták, csak a második injekció beadása után ad védettséget. Vannak viszont olyanok, akiknek nem ajánlják ezt az oltást.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán