Magyarországon a regisztrált eseteknél körülbelül tízszer több koronavírusos fertőzött lehet a valóságban, ez szakmai körökben nem is kérdés – állítja Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus. Ha igaza van, akkor az április 3-i adatok alapján már több, mint 6 ezer fertőzött lehet az országban.

Az Óbudai Egyetem docense szerint a kormányzat intézkedései gyorsak és hatásosak voltak, viszont sokkal többet kellene tesztelni, a magyar nyilvántartás transzparenciája pedig a hazai közegészségügyről állít ki szegénységi bizonyítványt.

Az egyetemi docens az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a halálozási statisztikából következtetnek ara, hogy a regisztrált eseteknél 10-szer több lehet a tényleges fertőzöttek száma Magyarországon.

“Minél súlyosabb egy eset, annál valószínűbb, hogy észrevesszük. A halálozásokról elvileg mind tudunk” – mondja Ferenci Tamás.

Hozzátette: ha minden úgy ment volna tovább, ahogy a járvány előtti időben, mostanra a többi országéhoz hasonló lenne a magyarországi statisztika is, ami csupán néhány hét alatt felfoghatatlan magasságokba ért volna. A fertőzöttek számának folyamatos emelkedése pedig nagyjából addig tartana, amíg az átfertőződés elérné a teljes népesség 60-80 százalékát.

A biostatisztikus szerint az alacsony magyar fertőzésszám még a kevés elvégzett teszttel is magyarázható. Értelemszerűen, ha többet tesztelnének, több esetről lenne tudomásunk, a fertőzötteket pedig gyorsan lehetne izolálni, hogy ne adják át a vírust másoknak.

„Ha optimisták vagyunk, akkor bejöhet a dél-koreai forgatókönyv is: a nagyon hatékony, tömeges tesztelés és a fertőzöttek gyors izolációja kontaktkutatással elégséges anélkül, hogy hosszabb távon drákói lezárásokra lenne szükség” – idézi a portál a kutatót.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán