Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal – közölte szerdai doorstep sajtótájékoztatóján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Megbánták

Csécsi Soma elmondta, a 16, 20, 21 és 22 éves fiatalok beismerték a bűncselekmény elkövetését, tettüket mindannyian megbánták és ittasságukkal magyarázták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Randalíroztak

A sajtóban megjelent felvételek tanúsága szerint a négy fiatal a zsinagóga előtt randalírozott, egyikük belerúgotta kerítésbe, társa egy kukába.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Náci karlendítés

Az ittasnak tűnő fiatalok egyike a felvétel szerint náci köszöntést, Sieg heil!-t (Győzelem, üdv!) kiabált, míg ketten náci karlendítést mutattak be. A videón az is látható, hogy szemetesből kiszedett sörösdobozzal dobják meg az épületet, majd ketten levizelik a zsinagógát.

Nyomozás folyik

A szóvivő elmondta: BRFK az ügyben hivatalból rendelt el nyomozást csoportosan elkövetett garázdaság miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. Két napon belül azonosították a fiatalokat, akiket kedden gyanúsítottként hallgattak ki.

Garázdaság

A náci jelképekre vontakozó újságírói kérdésre Csécsi Soma azt mondta, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.

Megdöbbenés

Az eset kapcsán nem sokkal a történtek után megszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is az RTL Híradónak elmondta, megdöbbent a randalírozó fiatalok láttán.

Elkeseredés

„Az ember el van borzadva, el van képedve, és el van keseredve, hogy ilyen jeleneteknek kell lenni egy főváros utcáján.” Heisler szerint valószínűleg nem magyar fiatalok lehettek, hanem turisták, akik csak a hétvégére jöttek Budapestre, de így is elítélendőnek tartja, amit tettek.

Antiszemitizmus

“77 évvel a holokauszt után fiatal gyerekek ilyen módon vannak fertőzve egészen sötét eszmékkel, ez azt jelenti, (…) hogy bárhonnan is jöttek, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia Európában még nem működik” – mondta.

Megszólalt Erzsébetváros polgármestere is

Erzsébetváros polgármestere is elítélte az antiszemitizmust. Niedermüller Péter szerint sem az életkor, sem a részegség nem magyarázhatja ezt a viselkedést. A Facebook-oldalára feltöltött fotókon gyertyát gyújtott az alpolgármesterrel azon a helyen, ahol a fiatalok meggyalázták a zsinagóga épületét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Videón az eset:

Kiemelt kép: RTL Klub Híradó videorészlet