Csökkenő számok

Egy hét alatt 18 emberrel csökkent a Dunakeszin nyilvántartott szavazók száma az Országos Választási Iroda adatai szerint. 2019-hez képest még nagyobb az elmozdulás – vette észre a Dunakeszi Post a valasztas.hu legújabb listája alapján.

Heti lista

Mostantól az OVI hetente közzéteszi a szavazók számát. Ebből fura dolgok derülnek ki. Például, hogy Pest megyében egy szavazat sokkal kevesebbet ér a végső elszámolásnál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Alig 60 százalék

A dunakeszi példánál maradva az 5. választókerületben egy szavazat a 60 százalékát éri egy Tolna megyeinek. Magyarán, míg a Pest megyei 5. körzetben 97523 szavazó van, Tolna megye egyik körzetében ez a szám még az 59 ezret sem éri el.

Majdnem 100 ezren voksolnak egy mandátumért

Ott sokkal kevesebb ember tud parlamenti helyhez juttatni egy politikust, mint nálunk. Megnézték az összesítést, még a budapesti körzetek is jobban állnak ezen a területen, a Pest megyei 5. körzetünkben éri a legkevesebbet egy szavazat az egész országban.

További Pest megyei helyek

A “leggazdaságosabbnak” a 12. körzet, azaz Cegléd környéke látszik, ott csak 74 ezer nyilvántartásba vett szavazó van. A budakesziek viszont a képzeletbeli lista második helyén tanyáznak, azaz itt és a környéken 94 ezren voksolhatnak elvben 2022 tavaszán.

2012-ben nyúltak a rendszerhez

2010-ben óriási aránytalanságok voltak. A legkisebb és a legnagyobb lélekszámú választókerület között 2,75-szoros volt az eltérés, ami azt jelentette, hogy ennyivel kisebb súlyt képviselt a Pest megye 12. választókerületében lakók szavazata azokénál, akik Veszprém megye 6. körzetében élnek.

176-ból 106 lett

Ekkor csökkentették az egyéni képviselők számát, megnagyobbították a választókerületi körzethatárokat, így manapság már nincs kétszeres különbség az egyes körzetek lélekszáma között.

Saját javukra húzták a határokat

Akkor azzal vádolták a Fideszt, hogy az MSZP-s fellegvárnak számító választókörzeteket összevonták, a billegő kerületet hozzádobták a fideszes kerülethez, a fideszes bástyákat érintetlenül hagyják, a körzethatárok pedig egyes helyeken megkerülték a lakótelepeket.

2018-ban a Fidesz már a 3. választást nyerte meg zsinórban

2018-ban tartottak utoljára választást. Akkor a Fidesz-KDNP ismét kétharmadot szerzett. 133 képviselője jutott a parlementbe, közülük 91-en egyéni körzetből érkeztek.

Budapest állt csak ellen

Egyedül Budapesten tudta tartani magát az ellenzék. Itt a 18 választókerületből 12.ben az ellenzék nyert és csak hatban a kormánypártok amelyek inkább a budai oldalon jeleskedtek.