Rendkívül elszálltak a fővárosi állatkert Biodómjának építési költségei. A fidesz közeli Garancsi István cége, a Market építi. Eredetileg 15,7 milliárdba került volna, de már most jóval nagyobb a számla és még nincs kész. Megdöbbentő, de minimum még 20 milliárd hiányzik és rengeteg áram kell majd a működtetéséhez.

A főváros új vezetése nyílt pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a Fővárosi Állat- és Növénykert gazdasági igazgatói posztjára. Szerintük az intézmény most futó gigaberuházásánál több probléma is felvetődhet.

Népszava információja szerint  A Biodóm teteje fényáteresztő és hőszigetelő anyagokból épül, a fűtését a Széchenyi Fürdőből elfolyó termálvíz hulladékhőjével oldanák meg, ám ezzel együtt az energiafelhasználása olyan hatalmas lesz, amely vetekszik egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával.

Rengeteg áram kell hozzá

Ekkora energiaigényt kis sem tud szolgálni a környék elektromos hálózata, így a működtetéshez további energetikai beruházásokra lesz szükség. Meglepő, hogy ezzel nem, vagy nem megfelelően számoltak egykor a tervezők.

A Biodóm és környezete nem Budapest, nem is a kormányzati Liget Projekt, hanem a Fővárosi Állat- és Növénykert saját beruházása. Az új gazdasági igazgató első feladata lesz projekt átvilágítása, az eddigi költségek áttekintése.

Már 62,8 milliárdos a számla

Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett költségvetés 2015-ben már 25, 2017-re már 55 milliárd forintra hízott egy akkor a fővárosi közgyűlés elé került előterjesztés szerint, azóta pedig még tovább növekedett – írja a hvg.hu.

Fürjes Balázs államtitkár a Magyar Nemzetnek idén októberben adott interjúban már arról beszélt, hogy a költségszámláló 62,8 milliárd forintnál tart, amit az államtitkár szerint az utolsó fillérig meg is kapott az állatkert.

A Fővárosi Önkormányzat szerint jelenleg még 20 milliárd forint hiányzik, az ügyben ugyanis utoljára 2017-ben született kormányhatározat alapján 43,75 milliárd forintot kap az állatkert 2018-2020 között három évre elosztva.

Kiemelt kép: Az állatkerti Biodóm látványterve