Rejtélyes módon elpusztult Bruder Márton törökbálinti képviselő két tehene. De a gazdálkodással is foglalkozó politikus ahelyett, hogy szabályszerűen elszállíttatta volna, a tetemektől úgy szabadult meg, hogy elásta a szomszéd gazda földjén.

Ez a szabály

Az érvényes szabályozás szerint a nagy testű kutyánál termetesebb állatok maradványait hatóságilag kijelölt céggel kell elszállíttatni azóta, hogy egy uniós rendelet miatt megszüntették a dögkutakat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt találták meg a teheneket

A két tehén földi maradványait a helyi vadász találta meg a Hosszú réti kaszáló területén, és értesítette a földterület használóját, Markaly Lászlót. A gazda rögtön tudta, hogy a szomszéd Bruder Márton jószága hullott el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem épít kerítést

Nagyon sok bosszúságot okoz nekünk, hogy a tehenei szanaszét kószálnak, a borjak tönkreteszik a villanypásztort, megijesztik a lovakat, de a hiába szólunk, hogy építsen kerítést – mondta a gazda, aki nem érti, szomszédja miért nem a saját területén intézkedett a tetemek sorsáról.

Elásatta

Markaly Lászlót a politikus édesanyját találta csak otthon, neki szólt az elpusztult tehenekről. Később meglátott egy munkagépet nem messze a tetemektől. Mint kiderült a közeli bozótosnál a képviselő megbízásából a gépkezelő ásta el épp a maradványokat.

Nem értik, miért nem várt

A szomszédos gazdák el nem tudják képzelni, miért lehetett ilyen sürgős házilag a hantolás, miért nem vitette el a dögök elszállítására hatóságilag kijelölt céggel a maradványokat a politikus. A gazdáknak minden esetben jelenteniük kell, ha elhullott valamelyik állat, mert az is lehet, hogy veszélyes fertőző betegség a halál oka.

Nem így kell

„Miben pusztulhattak el a tehenek, amiért ilyen gyorsan kellett eltüntetni, el nem tudom képzelni, csak azt tudom, hogy nem ez a módja” – csóválja a fejét az egyik közeli gazdálkodó.

Kényszerűségből tette

Bruder Márton a Blikknek azt mondta, nem akart ő eltitkolni semmit, kényszerűségből ásatta el a tetemeket. „Aznap 38 fokos hőség volt és péntek, a szállító cég hétfőn jött volna leghamarabb. Nem hagyhattam ott ilyen körülmények között a teheneket” – kezdte.

Ezt tanácsolta a helyi állatorvos

„Állatorvos megállapította, hogy felfúvódás okozta a halálukat. Ő javasolta, hogy átmenetileg mindenképp fedjük be valamivel, amíg el nem szállítják. Amikor napokkal később megérkezett a szállító cég, egyben már nem tudta volna kiszedni a gép, ezért nem volt lehetséges elszállítani a tetemeket.”

Nem voltak betegek

Dr. Gubis János állatorvos megerősítette, biztosan nem valamilyen veszélyes marhavész volt a halál oka. „Akkor más példányok is megbetegedtek volna az állományból. Nem volt szükséges boncolás, hogy lássam, felfúvódás végzett a tehenekkel.” – mondta az orvos.

Az orvos szerint ez a gyakorlat

„A tetemeket muszáj volt elásni, mert abban a hőségben a bomlás során képződő gázoktól egy napon belül szó szerint felrobbantak volna. Általános gyakorlat, hogy amióta nem lehet dögkutakat használni, ha a dögszállító csak napokkal később érkezik, a tulajdonosok inkább elássák az elhullott állatot” – magyarázta a doktor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció