Az élelmiszerár-stop április végéig biztosan érvényben marad. Most kiderült, hogy májustól újabb ársapka lép életbe.

A termőföldekre vonatkozik az új ársapka

Májustól új ársapkát vezet be a kormány, tudta meg a Népszava. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt közölte a lappal, hogy az erdőnek nem minősülő földek esetében már jogosultak arra, hogy vizsgálják a szerződés szerinti vételárat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írja elő a törvény

A tavalyi év végén módosult a földforgalmi törvény. Ennek értelmében a föld eladási ára nem haladhatja meg tíz százaléknál nagyobb mértékben az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mennyi az annyi?

A kamara határozza meg a konkrét összeget. Ennek megállapítása során figyelembe veszik a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adatait.

Már zajlanak az előkészületek

Jelenleg a dolog az előkészítési fázisnál tart. Az árképzés menetéről részleteket később fognak közölni.

Ezek is érdekelhetnek!

Kinek az érdekeit szolgálja ez a törvény?

Vannak, akik úgy vélik, hogy ez a törvény azon vállalkozók számára előnyös, akik kormányközeliek. Egy rábaközi gazda azt mondta a lapnak, hogy álságos ez a rendelkezés. Szerinte ugyanis látszólag segíti csak a rendelet a nem olyan jó módú gazdálkodókat, valójában a NER-közeli gazdálkodók tudnak nyomott áron vásárolni osztatlan közös tulajdonban lévő földeket.

Ezt mondja egy árközgazdász

Az ársapka Raskó György agrárközgazdász szerint a gazdáknak tehet jót. Az ő 99%-os többségük a Fideszt támogatja, így a kormánypárt lényegében a lépésével a saját táborát erősíti, mondta.

Az eladók kényszerhelyzetben lesznek

Aki el akarna adni földet, az csak olyan összegért teheti, amit az állam megenged. Az agrárközgazdász azt mondta, ezzel a lépéssel valóban a fideszes gazdáknak kedvezhet a kormány.

Az élelmiszerár-stop április végéig biztosan marad

Az ársapkák kapcsán fontos információ, hogy az élelmiszerár-stop a kormány kommunikációja szerint április 30-ig marad érvényben. Az intézkedést 2021 őszén vezették be. 2022 novemberében kibővítették az ársapkás termékek körét.

A hatósági áras benzint még decemberben kivezették

Viszonylag váratlanul jelentette be a kormány még decemberben, hogy az eredetileg tervezettnél hamarabb megszüntetik a benzinárstopot. Ezt a lépést az üzemanyag-ellátás biztonságára hivatkozva tették meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív