365 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 idős beteg, az elhunytak száma így 619 főre emelkedett, 3903-an pedig már meggyógyultak, közben egyre több óvodát és iskolát zárnak be a vírus miatt, továbbra sincs válasz arra, hogy a karanténba került gyermekek szüleinek is karanténba kell-e vonulniuk vagy sem.

Az aktív fertőzöttek száma 2100 fő. Az aktív fertőzöttek 45%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatnak a kormányzati portálon.

Ahogy azt ma megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon már a harmadik óvodát zárják be a fővárosban és környékén a vírus miatt. Továbbra sem válaszolnak az állami szervek arra a kérdésre, hogy a koronavírus-fertőzés miatt karanténba került gyermekek szüleinek is karanténba kell-e vonulniuk vagy sem.

Egymás után zárják be az óvodákat

Kőbányai Gépmadár Óvoda előtt az óbudai Százszorszép Óvodát, elsőként pedig a törökbálinti Walla Óvodát zárták be Budapesten és környékén. Óbudán és Törökbálinton két hetes karanténba kerültek a gyerekek.

Akkor szerettük volna megtudni, hogy a karanténba került gyermek szüleinek is karanténba kell-e vonulniuk. Elek Sándor Törökbálint polgármestere portálunknak azt mondta, hogy szerinte igen, hiszen otthon szoros kontaktusba kerülnek a kisgyerekek a szüleikkel, azonban erről nem az önkormányzat dönt.

Fogalma sincs senkinek arról, mi a helyzet a szülőkkel

Megkerestük Nemzeti Közegészségügyi Központ Főváros és Pest-megyei KH Népegészségügyi főosztályát, vagyis a Pest megyei tisztifőorvost. Ők sem tudtak válaszolni a kérdésünkre, tovább küldtek minket a Kormányhivatalhoz.

A Kormányhivatalnál azt a választ kaptuk, hogy ez ügyben keressük a megyei tisztifőorvost. Amikor elmondtuk, hogy onnét már a Kormányhivatalhoz irányítottak minket, levélben kérték a kérdéseinket, négy napja nem sikerült válaszolniuk.

Nőni fog a koronások száma Budapesten

Tegnap írtuk meg, hogy a szennyvízvizsgálatok alapján nőni fog a koronavírusos esetek száma a következő napokban Budapest déli és központi területein – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss vizsgálataiból, amelyben a koronavírus örökítőanyagának mennyiségét figyelik a szennyvízben.

A szülők és a pedagógusok felelőssége

A kormányzati portál szerint tanév kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni. Az a cél, hogy az iskolák működése zavartalan legyen és a hagyományos oktatás folyjon. Az iskolák járványügyi ajánlásokat kaptak, amelyeket saját hatáskörben kiegészíthetnek további intézkedésekkel.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.  Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Kiemelt kép forrása: MTI