Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Hétfőn Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája megszentelte a Duna vizét vízkereszt alkalmából. Majdnem ezzel egyidőben a Duna másik partján holokausz megemlékezés volt.

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is, indul a farsangi időszak. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak régen a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is – sorolta a néprajzkutató.

Tátrai Zsuzsanna kiemelte azt is, hogy az utóbbi években ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya. A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak – mondta a néprajzkutató.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe, valamint a keresőké is, akik képesek kilépni a komfortzónájukból, és nyitottak a természetfeletti hit iránt – erről beszélt Monostori László esperes, plébániai kormányzó a állami médiában.

Az egyházi vezető hangsúlyozta: vízkereszt gazdag ünnep, három történet is kapcsolódik hozzá, egyrészt a napkeleti bölcseké, továbbá az, amikor Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban, valamint Jézus első csodája, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta.

Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája iszik a Duna vizéből 2019.01.06-án Fotó:MTI/Czimbal Gyula

A magyar vízkereszt kifejezés Jézus megkeresztelkedéséhez kapcsolódik, főleg vidéken ilyenkor meghívják a papot és áldást kérnek otthonukra, de akár irodákra is – mondta. Ugyanakkor ma a nyugati világban inkább a napkeleti bölcsek történetére koncentrálunk – folytatta az esperes, aki szerint a napkeleti bölcsek közel állnak a mai emberekhez.

Sokan nem gyakorolják a vallásukat, de a legtöbb ember szívében ott van a vágy a természetfeletti hit iránt és mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy mi van a halál után. A napkeleti bölcsek példája jól mutatja, hogy a természetfelettit követni érdemes, hiszen amikor ajándékokat vittek a kis Jézusnak, majd hazamentek, többek és gazdagabbak lettek – fogalmazott Monostori László.

A Duna másik partján is megemlékezés volt

Holokauszt megemlékezés Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Duna pásik partján Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael új budapesti nagykövete a budapesti Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél a magyarországi zsidó felekezetek képviselőivel és meghívott vendégeivel közösen fejezte ki tiszteletét a holokauszt magyarországi áldozatai előtt.  

Kiemelt kép: Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye érsek metropolitája megszenteli a Duna vizét vízkereszt alkalmából a Batthyány téri Duna-parton 2020. január 6-án. – Forrás: MTI/Balogh László