Az ügyet feltáró ellenzéki politikus szerint nem csak a 14. kerületben, de országszerte is több ilyen ingatlan lehet. Azt állítja, a kormány tehetne a helyzet javítása érdekében, de inkább csak cinikus válaszokra futja.

Ezek a családok kimaradnak

Van Zuglóban, az Angol utcában egy ház, abban 90 lakás, tehát 90 család lakik ott, legalább 200 magyar állampolgár. A kormány állítólag mindenkit megvéd a rezsiárak emelkedésétől (a miniszterelnök el szokta mondani, hogy havonta micsoda pénzt adnak ebben a formában a családoknak), csak ezt a 90 családot nem – meg a hozzájuk hasonló helyzetben lévő, ki tudja hány embert – írta szombati Facebook-posztjában Hadházy Ákos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogi csata okozza a bajt

Zugló ellenzéki országgyűlési képviselője kifejtette, a ház több mint egy évtizede nem tud társasházzá alakulni, mivel a kivitelező és a finanszírozó bank azóta vitában állnak egymással. Erről az ott lakók nem tehetnek, kénytelenek együtt élni azzal, hogy az egész ház egyetlen ingatlan, ún. osztatlan közös tulajdonuk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kivételt jelentenek

Ezzel semmi probléma nem volt amíg a kormány el nem engedte korábbi csodafegyverét, a rezsicsökkentést. „A Fidesz szerint ugye mindenkit megillet a kedvezményes gáz- és áramár. De ennek a háznak a lakóit mégsem, hiszen nem társasház, illetve több mint négy lakóegységből áll az épület” – vélekedett a politikus.

Nem tesz semmit sem a kormány

Hozzátette, a korábbi, havi egymillió forintos gázszámla decemberben már 5,5 millió forintra ugrott. A képviselő munkatársai alaposan körbejárták a témát, s írtak mindenkinek, aki szóba jöhet. A válaszokból kiderül, hogy egyedül a kormánynak lenne joga tenni valamit (módosítani a rendeletet), de az energetikai államtitkár válaszleveléből az derül ki, hogy ezt hiába várjuk.

Nincsenek egyedül

A helyzet egyáltalán nem egyedi, csak Zuglóban több hasonló helyzetű házról tudok, országszerte akár több száz is lehet, sok ezer érintett családdal – vélekedik. „A családokat nagy erőkkel védelmező kormánynak erre a problémára annyi a cinikus válasza, hogy ők »Európa legalacsonyabb földgázárát biztosítják a magyar családok számára«, ezt a helyzetet pedig egy »kormánytól független vita« okozza. Lehet, de a megoldás az ő kezükben lenne, ha valóban érdekelné őket az emberek sorsa!” – zárta sorait Hadházy Ákos.

Az önkormányzati lakások bérlőinek sem járt eleinte

Persze nem csak ez volt az egyedüli probléma. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy év elején több budapesti kerületben generált horrorszámlákat, hogy a rezsicsökkentés korlátozása miatt két szék közt a pad alá estek az önkormányzati lakások bérlői.

Hasonló volt itt is a konstrukció

A problémát az okozta, hogy ezeken a helyeken az önkormányzati vagyonkezelő cég az ingatlanok tulajdonosa, amely céges fogyasztó, így a lakások energiahasználatát is a magasabb, „piaci” áron számlázták ki.

Nem egyértelmű a rendelet

Az ilyen ingatlanok ugyanis jellemzően nem minősülnek jogilag társasháznak, hiszen ugyanaz a tulajdonos. A kormányzat ekkor azt ígérte, rendeletben fogják orvosolni a kérdést. S bár a jogszabály kijött, azonban a problémát felvető ferencvárosi polgármester Baranyi Krisztina szerint több gond van vele.

Nem mindegy, mennyi a vége

A különbség pedig hatalmas: a 9. kerületben eddig lakásonként átlagosan 10 ezer forintot kellett fizetni, az új számla viszont 80 ezerről érkezett. Baranyi korábban úgy fogalmazott, „367 ferencvárosi család megélhetését teszi tönkre a kormány energetikai szabályozása és a Fidesz-állam bürokráciája”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Faludi Imre.)