A regisztrált időseknek már több mint fele megkapta a védőoltást – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Gyorsan terjed a brit mutáns

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma meredeken felszálló ágban van, a brit vírusvariáció gyorsan és könnyen terjed. Jelenleg 10 264 embert ápolnak kórházakban, és 1174-en vannak lélegeztetőgépen.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Az elmúlt 24 óra adatai

Az elmúlt 24 órában újabb 10 759 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így 549 839-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 17 841-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 167 190-re nőtt – tette hozzá.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Ennyien kaptak védőoltást

Ismertette: már 1 478 000-en kaptak védőoltást, közülük 444 451-en a második oltáson is túl vannak. A cél, hogy a lakosságot mielőbb átoltsák – mondta. EZ IS ÉRDEKELHET: Megszólalt egy vidéki mentőorvos a rájuk nehezedő teherről: “nem megoldott sem a pihenés, sem az evés, sem semmi igazából” – videó

Megszólaltak az AstraZenecáról is

Kitért arra is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség csütörtöki közleménye szerint az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos, nem növeli a vérrögképződés kockázatát, jótékony hatása messze meghaladja az esetleges kockázatokat. Világszerte több millió, Magyarországon pedig több százezer ember kapta meg az oltást.

Vizsgálatok

Az oltás utáni nemkívánatos eseményeket Magyarországon az NNK és az Országos Gyógyszerészeti Hatóság is kivizsgálja – tette hozzá.  Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos tudnivalókról a LikeNews.hu hírportál számolt be részletesen.

A nagyobb átoltottság elérése a cél

Még mindig korlátozott számban érkeznek Magyarországra oltóanyagok, de a cél továbbra is a minél nagyobb átoltottság elérése. Fontos a higiénés szabályok és a meghosszabbított korlátozó intézkedések betartása, valamint a védőoltás felvétele – tette hozzá. NE HAGYD KI! Ennyibe fog kerülni a Pfizer vakcina a magán oltóközpontban

Ennyi esetben mutatták ki a brit variánst

Kérdésre válaszolva az osztályvezető elmondta, Magyarországon 1397 esetben igazolták a brit vírusvariánst, amely a járvány közösségi terjedéséért is felelős; 13 esetben a cseh, 6 mintában a dél-afrikai variánst. Brazil variánst egyelőre nem találtak. FONTOS! Vakcinában fog úszni heteken belül Magyarország, addig kitartás!

Az egydózisos vakcina

Április második felénél hamarabb nem számítanak arra, hogy érkezik a Janssen egyoltásos vakcinájából, de “ha jön, azonnal bevetjük” – közölte.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója itt nézhető vissza:

A háziorvosok kérdése

Arra a kérdésre, miszerint a háziorvosok nem kapnak elegendő vakcinát, úgy reagált: a heti oltási terveket úgy állítják össze, hogy minden kiszállítható oltóanyagot eljuttassanak a felvételi helyekre, és azokat mindet fel is használják. A háziorvosok többségének ez nem okoz gondot – mondta.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Operatív törzs sajtótájékoztató 2021.03.19 – Forrás: Magyarország kormánya Facebook