Magyarországon nem írja semmilyen jogszabály azt, hogy mikor kell kezdődnie a tanításnak, így elvben nincs akadálya annak, hogy 8 óra helyett 9 órakor kezdődjenek a napok az iskolákban. Egy friss felmérés szerint leginkább a nagycsaládosok állnának a kezdeményezés mellé. Az átállás eleinte biztos sok problémát okozna, de napjainkban már egyre kevesebb az olyan munkahely, ahová 8 órára be kell érni.

Amit szabályoz a rendelet

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló rendelet egyik bekezdése mindössze arról rendelkezik, hogy az első tanítási órát reggel nyolc óra előtt – az iskolaszék, ennek hiányában az iskolai szülői szervezet, közösség és az iskolai diákönkormányzat véleményének kikérésével – legfeljebb negyvenöt perccel korábban lehet megkezdeni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az iskolák dönthetnek

Tehát már az is alapvetően helyben, a köznevelési intézményben eldöntendő kérdés, hogy legyen-e nulladik óra, ez nem kötelező, de a jogszabály megadja a lehetőségét azzal, hogy egy bizonyos időpontnál előbbi kezdést megtilt. Amennyiben az iskola később szeretne kezdeni, erre is van lehetősége.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A nagycsaládosoknak tetszik

Az egy órával későbbi kezdés valószínűleg sok család életében okozna kezdetben nehézségeket, az általuk készített kutatásból látszik is, hogy a magyar szülők egyelőre nem nagyon rajongnak az ötletért. A felmérésből ugyanakkor kivehető, hogy leginkább a nagycsaládosok állnának a kezdeményezés mellé – mutatott rá a Pénzcentrum összegzése.

Változnak az idők

A felmérésből kiderült: régen elterjedtebb volt, ma már azonban egyre ritkább, hogy 8 órakor kezdődik a munkaidő. A legtöbb helyen 9-re kell beérni, de vannak olyan cégek, ahol nem határoznak meg szigorú munkarendet. Helyette inkább jellemzően van egy olyan időintervallum, amikor mindenkinek bent kell lennie a munkahelyén. Ez általában a 10 és 15 óra közötti időszakra vonatkozik.

Orbánt idézték

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy átadták Csepelen a 22,5 milliárd forintból felújított Jedlik Ányos Gimnáziumot. Az iskola falára felkerült „Magyarország hét törvényének”, is nevezett bölcsességcsokor, amit Orbán Viktor 2020. augusztus 20-án, egy beszédében sorolt fel. 

Táblán Németh Szilárd is

Az Orbán-idézet mellett egy, a felújításnak emléket állító táblát is avattak. Ezen pedig – Orbán Viktor neve mellett – a csepeli fideszes országgyűlési képviselő, Németh Szilárd neve is szerepel.

Vizsgálódnak

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa nem tudott arra válaszolni, hogy szerinte van-e helye a pártpolitikai idézetnek egy közoktatási intézményben. Az RTL Híradónak elmondta, panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított.

Raporton a tankerületi vezető

Hozzátette, amíg tart a vizsgálat, addig nem tud nyilatkozni az ügyben. A vizsgálat során az iskola igazgatóját és a tankerület vezetőjét is meg fogja keresni, az eredményről pedig tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

Politikának nincs helye az iskolában

Később az iskola igazgatója is elmondta véleményét az ügyről. Bese Benő úgy fogalmazott, csak akkor szembesült a feliratokkal, amikor már felszerelték azokat. Hozzátette, aggályos lehet egy ilyen tábla, mivel a törvény is kimondja, hogy politikának nincs helye az iskolákban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI