Eddig több mint húsz településen léptettek életbe vízkorlátozást. Van, ahol részleges locsolási tilalmat rendeltek el azért, hogy elkerüljék a vízhiányt. 15 Budapest környéki agglomerációs település lakóit arra kérték, hogy aki teheti, kevesebb vizet használjon.

Részleges locsolási tilalom van érvényben hat településen

Ahogyan azt korábban megírtuk, Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron is részleges locsolási tilalmat hirdettek. A reggeli és az esti órákban az ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását, mivel ilyenkor sokan akarnak egyszerre használni sok vizet. Ezeken a településeken reggel 5 és 9 óra között, este 18 és 23 óra között megtiltották, hogy bárki közüzemi ivóvíz hálózatról locsoljon vagy feltöltse a medencéjét augusztus végéig. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További 15 Pest vármegyei település is érintett

A múlt hét folyamán 15 Budapest környékén található agglomerációs település lakóit arra kérték, hogy aki meg tudja oldani, az csökkentse a vízfogyasztását. Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, továbbá Üröm lakosait kérték erre. A megelőző lépésre az ivóvízhiány elkerülése miatt van szükség.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pomázon már elsőfokú vízkorlátozás van érvényben

A Pest vármegyei Pomáz településen elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy reggel 6 és este 11 óra között mindenkinek kötelessége spórolni a vízzel. Leidinger István, Pomáz polgármestere az RTL Híradónak elmondta, azt kérték a településen élőktől, hogy a közműhálózatról slaggal ne mossák autóikat.

Rekord mennyiségű víz fogyott Budapesten

A fővárosban igen gyakoriak a csőtörések, a meleg mellett sok helyen az elöregedett vízhálózat nem bírja a terhelést, ezért történnek ilyen esetek. Volt olyan, hogy egyetlen nap alatt 566 millió liter víz fogyott. Ez rekordot jelent.

Nincs pénz a vízhálózat megfelelő karbantartására

Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója az RTL Híradó számára elárulta, a költségvetésük a vízdíjak révén egyre szűkebb és egyre limitáltabb. Ennek következtében nem tudták elvégezni azokat a felújításokat, amelyek időszerűek lettek volna. “Ma tulajdonképpen a 2009-es vízdíjakon szolgáltatjuk a vizet” – tette hozzá.

Így lehetne fenntartható a rendszer

Azt várnák, hogy a kormány olyan árat határozzon meg a vízért, ami fenntarthatóvá tenné a rendszert. Az Energiaügyi Minisztérium a csatorna megkeresésére röviden válaszolt. Azt írták, hogy a Fővárosi Vízművek működése a főpolgármester felelőssége.

Ezek is érdekelhetnek!

Az egész országban fel kell újítani a vízhálózatot?

“Majdnem 50%-ban még mindig azbesztcementből vannak a vízhálózatok” – mondta el Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Ezeket a csöveket amikor lefektették, 50-70 éves élettartammal kalkuláltak. Ezen az élettartamon azonban már régen túl vagyunk.

Van, aki felemeli a szavát a kerti locsolás tilalma ellen

Megyeri Szabolcs kertész a Pénzcentrum számára elmondta, felháborítónak tartja a kertekre vonatkozó locsolási tilalmat. A kocsibeállók, járdák locsolásának megtiltásával egyet tud érteni. Azonban a kerti növények ha nem kapnak vizet, akkor évtizedek munkája mehet tönkre, mondta.

Aki nem tartja be a korlátozást, komoly bírságot kockáztat

Amíg a vízkorlátozás érvényben van, addig autót mosni, kerti növényeket, füvet locsolni is tilos, továbbá a járdát sem szabad hűtés céljából öntözni. Vízkorlátozást az egyes települések polgármestere vezethet be. Az, aki szembemegy a döntéssel, magánszemélyként 300 ezer forintos, vállalkozás esetén 1 millió forintos bírságot kaphat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Freepik