Újabb kutya vesztette életét a várnegyedben. Gazdája beszámolója szerint Ginót a vár környékén csak egy gyors pisire engedte el, ám eddig érthetetlen módon, egyszer csak nekifutásból leugrott a várfalról. A gazda nem vette észre a veszélyforrásra figyelmeztető táblákat.

Nagyon sok a baleset

Az elmúlt időszakban rengeteg állat sérült meg vagy pusztult el, miután szakadékba zuhantak, mert nem vették észre vagy nem számítottak rá, hogy az alacsony fal túloldalán milyen veszély leselkedik rájuk.

Reggelre meghalt a kutya

Az eset gyakoriságáról árulkodik, hogy külön Facebook-oldalt működtetnek, ahol a gazdák beszámolhatnak arról, mi történt kedvencükkel. Legutóbb, csütörtökön ugrott le a várfalról egy kutya, majd a Lovas útra zuhant – írja az Index. Bár túlélte az esést, az állatorvosi ügyeleten reggelre megállt a szíve.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csak egy pillanatra engedték el

Gazdája beszámolója szerint Ginót a vár környékén csak egy gyors pisire engedte el, ám eddig érthetetlen módon, egyszer csak nekifutásból leugrott a várfalról. Mint írta, este volt, ezért nem vette észre a jelzőtáblákat és nem tudott arról, milyen gyakoriak a várfalnál történt kutyás balesetek.

A gazda posztja:

Rengeteg a baleset

Az esetek 2020-ban kaptak nagyobb nyilvánosságot, a probléma valószínűleg évtizedek óta fennáll. A statisztikák szerint négy hónap alatt 21 baleset történt, ezek közül nyolc eset a kutya halálával végződött.

Gyorsan megtörténik a baj

Csörgő Balázs kutyatréner szerint, egy aktívabb, agilisebb kutya bármikor fel, vagy éppen átugorhat a falon – derült ki a Fókuszból. Elég hozzá egy nesz, vagy egy madár és máris bekapcsol a kutyák zsákmányszerző ösztöne. A baj pedig pillanatok alatt megvan.

Varjakat kergethetnek

A Tóth Árpád sétánynál lévő fal szerencsétlen kiképzése miatt a kutyák többsége lezuhan a sokszor 8 métert is elérő, szakadéknak is beillő mélységbe. Hogy mi ennek az oka, arról több elmélet is született. Van, aki szerint a szemtelen varjakat kergetik, így a kukák lezárása lenne a megoldás.

Hamis biztonságérzet

A kezdeményezés weboldala szerint a legtöbb baleset a kijelölt – póráz nélküli – futtatókban történt a gazdák visszajelzései alapján, a Tóth Árpád sétányon és az Anjou bástyánál. Ezekben közös pont, hogy a hamis biztonságérzetet keltő várfal mögött nincs domboldal, csak meredek, 5-10 méteres mélység. Több esetben a kutyák a semmibe ugranak a falon keresztül vagy minden előzmény nélkül, hirtelen ugranak fel a falra, ahol akár be is pánikolhatnak a mélységtől vagy a kövön megcsúszhatnak.

Akadályként tekintenek rá

Egy-két vélemény a falban rohangáló bogarakat, gyíkokat, mások a szagokat teszik felelőssé, például a környéken ólálkodó róka nyomát. Többen gondolják úgy, hogy a kutyák akadályként tekintenek a falra, amit szívesen átugranak.

Sok a turista erre

A Budavári kutyás balesetek kezdeményezést azért hozták létre, hogy Budapest kiemelt turisztikai célpontjában található két futtatót azok a kutyások is biztonságosan, baleset nélkül tudják használni, akiknek nincs helyismeretük, először járnak ott. A cél, hogy minden kutyatartó, aki a budai Várba látogat vagy ott él, tökéletesen tisztában legyen azzal, milyen körülmények között és következmények mellett csatolja le a kutyájáról a pórázt – írják az oldalukon.

Kiemelt kép: A fal – Forrás: Budavári kutyás balesetek