Az ismert orvos, a hatvani kórház főorvosa, Zacher Gábor óriási felelőtlenségnek tartja azt, amit a hétvégén látott. Az utcákat, kerthelyiségeket, teraszokat ellepték a tömegek, miután április 24-én újra megnyithattak szabadtéren a vendéglátóhelyek. A toxikológus szerint a féktelen bulizás hatásait két hét múlva fogja megérezni az egészségügy.

Rajzás volt, nem partizás

Szombat este valóságos bulinegyeddé változott az egész főváros. Szinte minden terasz tömve volt maszk nélküli emberekkel. Zacher Gábor nem fesztiválnak, vagy partizásnak nevezné a történteket, hanem rajzásnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Beadják majd a gyógyszereket

„A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért” – mondta az Indexnek Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa. EZT IS OLVASD EL: Zacher Gábor végre rendet tesz: elmondta, szabad-e alkoholt inni az oltás után vagy sem

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

“Mindenkinek tele van a töke”

“Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak – mondta a toxikológus. EZT OLVASTAD? Kiakadt a miniszter Zacher Gáborra, etikai állásfoglalást kértek a nyilatkozata miatt

Tömegek teraszoztak a hétvégén

Újranyitott terasz a Bálnánál – Fotó: BPK

Felelőtlenség

“Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam” – fogalmazott Zacher Gábor.

Második oltás után két héttel

A főorvos szerint mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el. EZT SE HAGYD KI: Nekimentek Zacher Gábor toxikológusnak, elnézést kért a sztárorvos a kínai vakcina miatt

Második oltás után kapták el

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy kezelnek olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. IDE KAPCSOLÓDIK: “Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata” – Zacher Gábor elárulta, mit mondanak utoljára a lélegeztetőgépre helyezett betegek

Fegyelmezettségre van szükség

„És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség” – magyarázta Zacher Bábor.

Kevesen viseltek maszkot

A főorvos arról is beszélt, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Mint mondta, így elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük. 

Következmények

Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez? – mondta Zacher Gábor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Péterfi Judit