Majdnem 6 kilométer hosszú új kerékpárutat adtak át a Római-part és Szentendre között. Az útvonal Budakalászt is érinti és része az EuroVelo 6 kerékpárútnak. Nagy kérdés merre megy tovább majd az útvonal, hiszen legutóbb a szentendreiek megfúrták a kerékpároshíd építését a Dunakorzónál.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában zajló fejlesztés kivitelezése összesen mintegy 850 millió forint – döntően hazai, kisebb részben pedig – uniós forrásból valósult meg. Az útvonal az Eurovelo 6 kerékpáros közlekedési folyosó része, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel. 

Szentendrétől egyelőre nem tudni hogyan megy majd tovább a bringaút, hiszen új hidat építettek volna a Duna felett, de a szentendreiek egy véleményszavazáson úgy döntöttek, hogy nem kell nekik a híd a Dunakorzónál, inkább egy védett ivóvízbázison szeretnék átvezetni, azt viszont a törvények nem engedik.

Nagy balhé volt az EuroVelo híd miatt, kattints a címekre!

Szentendre irányából az új kerékpárútra a Dera-patak új hídján keresztül lehet felhajtani. A Szentendre déli határában található, 36 méter hosszú, szabad nyílású felépítmény újszerű megoldásával méltán pályázhat a szakemberek és a kerékpárosok elismerésére – írja a Magyarépítők.hu oldal.

A hídtól tovább haladva Szentendre külterületén keresztül érjük el a Lupa-tavat, majd ezt követően a vadregényes ártéri szakaszon jutunk ki a Dunasétányra, Budakalász kedvelt üdülő övezetébe.

Az új szakasz a Barát-pataknál ér véget, ahol csatlakozik a Római-parti kerékpárúthoz. Az elsősorban turisztikai célokat szolgáló, kényelmes, 3,30 m széles kerékpárúton 22 db forgalomcsillapító sorompó segíti a biztonságos közlekedést.

Az építés során a kivitelező az önkormányzatokkal és beruházóval együttműködve különös gondot fordított a környezet védelmére, valamint a fák megóvására is.

Az új kerékpárút és híd elkészültét már sokan várták, ugyanis a lakók is gyakran választják munkába járáshoz ezt az útvonalat, hétvégén pedig főként a kerékpáros túrázók, kirándulók örülhetnek az újonnan átadott létesítménynek.

Ez is ide kapcsolódik, kattints a címekre!

Kiemelt kép forrása: magyarepitok.hu