Drámai mértékűre, 7,9 százalékra ugrott Magyarországon az infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy további drágulás várható a boltokban, az ingatlanárak pedig tovább vágtatnak a csillagos ég irányába. Úgy tűnik, most kell gyorsan ingatlant venni.

20 éve nem volt ilyen magas infláció

Az előzetesen várt 7,45%-kal szemben 7,9% volt az infláció januárban – közölte a KSH péntek reggel. Ezzel 2007 augusztusa óta nem látott szintre emelkedett az áremelkedési ütem Magyarországon. Közben  maginfláció 7,4%-ra emelkedett a decemberi 6,4%-ról, ez több mint húsz éve, 2001 decembere óta a legmagasabb érték. A 8%-os pénzromlás azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőtti 100 ezer forint már csak 92 ezret ér. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emelkedhetnek a törlesztőrészletek

A kellemetlen meglepetés a Magyar Nemzeti Bankot is még erőteljesebb kamatemelés felé szoríthatja, a jegybank friss inflációs előrejelzése majd csak március végén jelenik meg. Ha az MNB kamatot emel, azzal a lakáshitelek törlesztői is megugranak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bérnyomás és munkaerőhiány

A magas infláció mögött több tényező húzódik. Az egész világot óriási energia- és alapanyagársokk érte, emellett a belső tényezők is az infláció gyorsulása irányába hatnak. A bérnyomás a munkaerőhiány miatt eleve erős, erre a minimálbér 20%-os emelése még rátett egy lapáttal, ez pedig költség- és keresleti oldalról is hajtja felfelé az árakat – írja a Portfolió.

Gyorsan áraznak át mindent

Ilyen környezetben az áremelési szándékok és az inflációs várakozások is erősödnek, az átárazások üteme érezhetően gyorsul, ez pedig nem csak a boltokban, de az ingatlanárakon is meglátszik.

Pár hónap alatt milliókkal drágulhatnak az ingatlanok

Az elképesztő áremelkedés ellenére is töretlen a budapesti agglomeráció népszerűsége, a telkek sorra fogynak, az új építésű házak iránt pedig akkora a kereslet, hogy pár hónap alatt is több millióval megdrágulhat ugyanaz a kiviteli terv, ugyanannál az építtetőnél, egy házszámmal arrébb.

100 milliós telekárak

A legfelkapottabb településeken a 100 milliós telkeárak sem ritkák, de aki az új építés helyett használt családi házra vágyik, annak is sokkal mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe. A KSH adatai alapján 2021 harmadik negyedévében a budapesti agglomerációban 49,5 millió forintra nőtt az átlagos lakásár, ami egy év alatt a legnagyobb áremelkedésnek számít régiós összehasonlításban.

Kiköltözési hullám

Elképesztő kereslet és elképesztő árak jellemzik a budapesti agglomerációt. Bár a durva áremelkedés főleg az elmúlt másfél évben robbant be, a kiköltözési hullám már valamivel korábban elkezdődött. 2018 és 2021 között közel 48 ezerrel több lakosa volt Pest megyének, mialatt Budapesten közel 26 ezerrel csökkent a népesség.

Több kiköltöző, több bevétel

Érd polgármestere, Csőzik László a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjújában elmondta: 2019 óta nagyjából nyolcezren költöztek Érdre, a vállalkozások száma pedig 7700-ról felment bő 12 és fél ezerre. Mint fogalmazott, az új lakók többsége a 30–45 éves korosztályba tartozik. A Covid miatt, vagy a CSOK miatt akik kijöttek, azok hozták az egyéni vállalkozásukat, hozták a családi bt.-jüket, hozták az egyszemélyes kft.-jüket meg a mindenféle cégüket, ide átjelentették, hiszen a Covid miatt otthonról dolgoztak.

Kiugró térségek

A közel 50 milliós agglomerációs átlag azt is jelenti, hogy vannak térségek, ahol még magasabb áron keltek el a használt családi házak és lakások. Ilyen volt például a keleti agglomerációban pl. Csömör, Nagytarcsa, Kistarcsa és nyugaton Nagykovácsi, Pilisvörösvár, Budaörs és Törökbálint ahol 65 millió forintra rúgott az átlagos lakóingatlanár. A KSH értékei alapján az agglomerációs keleti részén volt a legjelentősebb drágulás alig egy év alatt, itt 38,7%-kal nőtt az átlag.

32 százalékos drágulás

Nem váratlan következmény, hogy a házak, lakások iránti kereslet az árakat is húzzák felfelé, a drágulás mértéke viszont már annál inkább meghökkentő: Budapest környékén az átlagos, használt ingatlanok ára a KSH adatai szerint 32%-al lettek drágábbak 2021-ben, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy egy korábban 50 millióért kínált ház, ma már 65 millióba kerül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lakópark a 11. kerületben – Fotó: BPK