Mindössze 43 szavazat különbséggel verte meg Budafok-Budatétényben a DK-s színekben indult ex-MSZP-s Molnár Gyulát a momentumos Tóth Endre. Itt, Budapest 18. választókerületében újra is kellett számolni a voksokat, ami a veterán szocialista politikus eredményét javította, de a fordításhoz nem volt elegendő. Miközben Molnár Gyulát a pártja, amelynek több mint 30 évig tagja volt, kizárta soraiból a DK-val kötött paktum miatt, az előválasztási csatában egyre több szocialista áll ki Dobrev Klára DK-s miniszterelnök-jelölt mellett.

Újbuda polgármesteréből lett Budafok indulója

Molnár Gyula két cikluson át, 2002-től 2010-ig vezette polgármesterként Újbudát. Népszerű volt a sportpálya- és iskolafelújításoknak köszönhetően. A 2010-es választásokon aztán sem egyéniben, sem az MSZP budapesti és országos listájáról nem szerzett mandátumot, így 16 év után kiesett a parlamentből. A 2010-es önkormányzati választáson 41,50%-ot ért el, és alulmaradt a fideszes Hoffmann Tamással szemben. A kerület első embere 2019 óta a nyugalmazott katonaorvos, kórházigazgató László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

800 szavazat volt a különbség

A 2018-as országgyűlési választáson indult a DK-MSZP közös jelöltjeként Molnár Gyula, mint ex-újbudai polgármester a budapesti 18. választókerületben. Ez Budafok-Budatétényt és Újbuda egy részét foglalja magában. Ellenfele a fideszes Németh Zsolt volt, akit a baloldali politikus végül 800 szavazattal győzött le. Ez hatalmas eredmény volt, tekintve, hogy Molnár Gyula még soha nem volt képviselőjelölt a kerületben. Azóta ezt a választókerületet az ellenzék által nyerhető körzetek közé szokás sorolni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Lemondott a gyenge szereplés miatt

Molnár Gyula még az MSZP elnöke volt a 2018-as választás idején. Pártja országosan elért gyenge eredménye miatt lemondott a 2016 óta betöltött tisztségről. 

Felkarolta a DK, kizárta az MSZP

Idén júniusban érkezett a váratlan hír, miszerint az ellenzéki előválasztáson Molnár Gyula Újbudán, az egykoron általa vezetett kerületben a DK jelöltjeként indulhat. Ha győz most, illetve a 2022-es választáson, akkor a DK-frakcióba ült volna be. Az MSZP igen gyorsan, egy paprikás hangulatú közleményben tudatta álláspontját a fejleményekről. Mint a Facebookon írták, tudomásul veszik, “ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni új szociáldemokrata politikájukat”, nem támogatják új szövetségi politikájukat és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket. „De egyértelművé tesszük, hogy az ilyen döntés a politikai közösségünk és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti” – tették hozzá a bejegyzésben, majd egyhangúlag döntöttek Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről. 

MSZP: Molnár Gyula a DK nélkül is esélyes lett volna

A DK-s kiállás után két héttel már ki is zárta Molnár Gyulát soraiból az MSZP. A párt etikai tanácsának döntését Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök tolmácsolták. Eszerint a veterán MSZP-s politikus súlyosan megsértette a párt integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját, amikor jó nyerési esélye ellenére a DK támogatásával vállalta csak a választási megmérettetést. Ezzel az ügyet lezártnak tekintették. Még azt is megjegyezték, hogy a párt által a DK-val kötött, a budapesti körzeteket érintő megállapodás nem kötelezte volna Molnár Gyulát arra, hogy a DK frakciójába üljön.

“Akart a fene DK-s lenni, engem ingyen odaadtak”

A botrányos kiválásról Molnár Gyula is elmondta a magáét. Mint fogalmazott az ATV-ben, “akart a fene DK-s lenni”, egyértelmű csúsztatásnak nevezte, hogy ő akart volna a DK színeiben indulni. A két párt, az MSZP és a DK egyeztettek egy olyan tárgyaláson, ahová őt nem hívták meg, ott állapodtak meg indulásának részleteiről. “A megállapodás szerint miután Hiller István és Komjáthy Imre MSZP-s politikusok számára DK-s támogatást szereztek, engem úgymond ingyen odaadtak a DK-nak, mivel ahhoz nem találtak támogatást, hogy a DK visszalépjen az én javamra is” – részletezte a politikus az Egyenes beszédben. Azt is elmondta, ő sok mindent hajlandó megtenni az ellenzéki együttműködésért, tehát azt is vállalja, hogy a DK-frakcióban köt ki, de arról tudomása sem volt, hogy az elfogadott titkos záradék az ő kizárásával járhat.

Alaposan megszorongatta a momentumos Tóth Endre

Molnár Gyula nem ért el rossz eredményt az előválasztáson, veresége mégis meglepetés volt. 2018-ban ebben a körzetben a Fidesz jelöltjét is legyőzte, de a momentumos Tóth Endre 73 szavazattal jobb eredményt ért el a DK-s színekben induló politikusnál. Igaz, rengeteg, 458 érvénytelen szavazat került a jegyzőkönyvbe. Ezért és a kis különbség miatt az Országos Előválasztási Bizottság a körzet szavazatainak újraszámolását rendelte el. Ez meg is történt az előválasztás második fordulója előtt, Molnár Gyula 30-cal több szavazattal zárt (5651 voks), de így is kikapott (Tóth Endrére 5694-en szavaztak).

Szívből gratulált ellenfelének

“Ugyan kicsit csökkent a különbség, de maradt az eredeti eredmény, vagyis Tóth Endre nyert, akinek tiszta szívből gratulálok. Izgalmas, érdekes volt ez a versengés, sok tanulsággal, remélem nemcsak nekem. Most minden erőmmel, erőnkkel azon kell dolgozni, hogy áprilisban folytatódjon a csoda. Természetesen minden segítséget megadok, ahogy remélem a ma nem túl elegánsnak tűnő miniszterelnök-jelölti meccs végén is lesz, a körzet jelöltjének és következő országgyűlési képviselőjének Endrének! Hajrá!” – üzent a Facebookon az újraszámolás után Molnár Gyula.

Azt terjesztették, hogy visszalép

A két gyermekes, 60 éves politikus számára ez nem volt egy könnyű kampány, valakik azt terjesztették róla Dél-Budán, hogy vissza akar lépni. “Immár a sokadik jelzést kapom újbudai és budafok-tétényi választóktól: személyemet lejárató telefonokkal zaklatják a dél-budaiakat, hazugságokat terjesztenek rólam: azt állítják, hogy visszaléptem az előválasztástól. Ebből természetesen egy szó sem igaz! Az ügyben természetesen rendőrségi feljelentést teszek” – írta a közösségi oldalán.

Sorra állnak ki az MSZP-sek Dobrev Klára mellett

Bár Karácsony Gergely – aki az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös jelöltje volt az előválasztáson – azt kérte szimpatizánsaitól a visszalépésekor, hogy Márki-Zay Pétert támogassák majd Dobrev Klárával  szemben, erre sok szocialista politikus nem adott. Többek között Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, Hiller István volt kulturális miniszter, az MSZP választmányi elnöke, majd Gajda Péter kispesti és Horváth Csaba zuglói polgármester is Dobrev Klára mellé állt azóta a pártból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Molnár Gyula – Forrás: Youtube/Televízió Újbuda