Az 5G már a bevezetés küszöbén áll, hamarosan a fővárosi agglomerációban is megjelenik az új szolgáltatás, azonban most 48 ezer tudós követel moratóriumot az új technológia bevezetésére. Szerintük nem ismert az 5G-hálózatoknak az emberre gyakorolt valódi egészségügyi hatása, ezért így emberkísérletnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon – vélik.

A te sikered, a mi sikerünk! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el minden hónapban a parádés jutalékod! A részletekért kattints ide!

A nagy technológiai áttörést ígérő 5G már a kapuban áll, ám most tudósok az asztalra csaptak és határozottan követelik a technológia bevezetését – írja a hvg.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy az 5G-hálózatok valódi egészségügyi kockázatot jelentenek az ember számára, de az ellenkezőjét sem lehet egyértelműen kijelenteni. Ehhez hosszabb időt felölelő vizsgálatok kellenének, ám ilyen hosszú kísérletekre a bevezetés küszöbén már egész biztosan nincs idő” – mondja Thuróczy György, a Nemzeti Népegészségügyi Központ sugárbiológiai és sugáregészségügyi főosztályának illetékes osztályvezetője a lapnak.

Hasonlóan látják a kérdést azok a kutatók és orvosok, akik még 2017 szeptemberében nyílt levélben kértek időt.

A portál szerint ma már több mint 48 ezer tudós és szervezet által aláírt nemzetközi petíció globális moratóriumot követel az ötödik generációs mobilhálózatok telepítésére, amíg csakugyan be nem bizonyosodik, hogy az új technológia nem jelent veszélyt senkire – áll a napi.hu összefoglalójában.

Kapcsolódó cikkek:

Az 5G rendkívüli mértékben növelni fogja a rádiófrekvenciás sugárzásnak való kitettséget a már működő 2G-, 3G- és 4G-hálózatok mellett. E sugárzás bizonyítottan káros az emberekre és a környezetre. Az 5G bevezetése embereken és a környezeten való kísérletezésnek minősül, amit a nemzetközi jog bűncselekményként tart számon – írják a kutatók a petíciójukban.

Bár a sugárzás károsságának bizonyítottsága nem kérdés, abban nincs egyelőre egyetértés, hogy milyen határérték felett lehet egészségkárosító hatásról beszélni. Thuróczy viszont egyebek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az 5G hálózatok nem leváltanak, hanem kiegészítenek majd valamit, azaz az emberi szervezet is nagyobb sugárterhelésnek lehet kitéve.

Már Magyarországon is működik 5G

Magyar Telekom január vége óta Zalaegerszegen teszteli az 5G rendszert. A vállalat kommünikéje szerint a valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat kialakításának az a célja, hogy a Telekom megismerje az új technológia meglévő hálózatokkal való együttműködéséhez szükséges teendőket.

Ennek megvalósítása pedig egyre sürgetőbb feladat, hiszen az innováció első körben legnagyobb tömegeket érintő terepét mégiscsak az okostelefonok jelentik, ezek gyártói pedig éppen a napokban készülnek fel a jövőre.

A néhány napja a Mobile World Congress szakkiállításra és a megelőző napokra időzítette a Samsung, a Huawei, a Xiaomi, a OnePlus és az LG is 5G-képes mobilkészülékek bemutatását, hamarosan pedig már a piacra dobásukat is tervezi.

Kiemelt kép: Anna-hegyi kilátó Törökbálintnál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu