Napjainkban az energiaárak drasztikus emelkedése miatt igen időszerű az épületek hőszigetelése akár utólag is, ugyanis általa jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el, csökkenthető a fűtésszámla. 

A hőszigetelés megvédi az épületeket a káros környezeti hőhatásoktól, a túlzott hidegtől, melegtől, így komfortos életteret, kellemes klímát garantál az ott lakók számára. De a hőmérséklet-szabályozás által optimális páratartalmat, egészséges körülményeket biztosít.

Homlokzatok hőszigetelésének előnyei

Az épületek hőveszteségének legalább negyede a falakon keresztül szökik el. A hőszigetelő rendszerek alkalmazásával otthonaink nemcsak költséghatékonyan üzemeltethetők, de esztétikailag is javítják az épület arculatát, ezáltal növelik az értékét. A Festékpalota.hu-nál a hőszigeteléshez mindent beszerezhet, ami szükséges, a hőszigetelő táblákat, kőzet- és üveggyapotot, valamint ezek szerelvényeit, illetve a kültéri falfestékeket, vakolatokat. 

A hőszigetelés nem olcsó beruházás, nagy felfordulással is jár, azonban néhány éven belül behozza az árát, és az általa nyújtott komfort felbecsülhetetlen. Felejtse el a hideg falakat, külső hőszigeteléssel ez már nem fordulhat elő.

Miért alkalmazzon hőszigetelő rendszereket?

Amennyiben az épületek külső és belső oldala között jelentős a hőmérséklet-különbség, ún. hőhidak keletkeznek, amelyek a belső falakon páralecsapódást, penészedést okoznak, amely nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségtelen is. A hőhidak megszüntetésére, megelőzésére alkalmasak a hőszigetelő rendszerek. 

Olyan komplex rendszerek, amelyek a szigetelendő terület típusának megfelelő, hőszigetelő anyagokat és kiegészítőket, rögzítőket tartalmazzák. Minden esetben hőszigetelő rendszereket kell alkalmazni a hatékony védelem érdekében.

A homlokzati hőszigetelő rendszer belülről kifelé a következő rétegekből áll: rendszerragasztó, hőszigetelő anyag, erősített alapréteg, üvegszövet háló, alapozó, fedőréteg.

A hőszigetelés optimális vastagsága

Az idei évtől a közel nulla energiaigénynek kell megfeleltetni az új épületeket. A jogszabály nem a hőszigetelés vastagságát írja elő, hanem az U értéket, a szerkezet minimálisan elérendő hőszigetelő képességét, így a minimális vastagság a hőszigetelő anyagok függvényében változhat.

A homlokzati hőszigetelő anyagok vastagsága a gyártók és a szakemberek ajánlásai alapján napjainkban már minimálisan 10-12 cm, ellentétben a korábban általánosan alkalmazott 5 cm-es szigetelőanyagokkal. 

Minden épület esetében a falazat anyagától, annak hőátbocsátási tényezőjétől függően, egyedileg kell meghatározni a szigetelőanyagok vastagságát, de nem érdemes rajta spórolni, inkább vastagabbat építtessen be, hiszen utólag már nem javítható. Ráadásul a hőszigetelés értéktartó, értéknövelő beruházás.

A legjobb anyagokból is lehet rossz rendszert építeni, ezért ahhoz, hogy a hőszigetelő rendszer tartós legyen, gondos kivitelezésre van szükség.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.