Korábban Terézvárosban, most Erzsébetvárosban is bevezették a menstruációs szabadságot. A szabad napokat csak orvosi papírral lehet kivenni, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő cégeinél.

Megszavazta a képviselő-testület

Egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül fogadta el szerdán az erzsébetvárosi képviselő-testület a menstruációs szabadság rendszerének bevezetéséről szóló javaslatot – írja a HVG. Ennek értelmében a VII. kerületi önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági cégeknél orvosi igazolásra szabadságot lehet kivenni menstruációs fájdalom, görcsök miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Volt, aki nem értette

A lap azt írta, a javaslatot bár megszavazták a fidesz-KDNP-s képviselők is, többen értetlenségüket fejezték ki. Veres Zoltán például arról beszélt, hogy az új szabályozás diszkriminatívnak is tekinthető. Hozzátette azt is, hogy korábban is tekintettel voltak arra, ha valakinek egészségügyi segítségre volt szüksége. Sőt, ha valaki orvosi papírral kéri a felmentését a munka alól, akkor azt a cégeknek nincs is joguk felülbírálni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Terézvárosban már megszavazták

Mint ahogy azt mi is megírtuk, szeptemberben Soproni Tamás, a 6. kerület polgármestere közölte, hogy: „Terézváros képviselő-testülete ma a javaslatomra elfogadta, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsunk a dysmenorrheás nőknek”.

Ott is orvosi igazolás kell

„A szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.” – derül ki Soproni Tamás bejegyzéséből.

A problémákról beszélni kell

A polgármester a posztban azt írja: “A legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről sokszor egyszerű prüdéria, társadalmi szégyenlősség miatt nem mertünk korábban, pedig emberek százezreit érintik. Mert ha nem beszélünk a problémáról, a megoldásról mégannyira sem tudunk.” – továbbá így folytatja:

Nem gyengeség

“A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy „dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat”. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről.” 

Rengeteg nőt érint

“Kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól. Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen. Az állam minden szintjének kötelessége foglalkozni a jelenséggel.”

A cégeknél vezetik be

“Nem véletlenül írtam, hogy a cégeinkben vezetjük be az intézkedést. Egyelőre ennyit tehetünk, hiszen erre a polgármesteri hivatalban a törvények miatt egyszerűen nincs lehetőségünk. Nem elég, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a fájdalmas menstruációjú nőknek pótszabadnapot kell biztosítani, még aktívan akadályozzák is, hogy a köztisztviselőkre nézve bármilyen állami intézmény hasonló intézkedést bevezessen.”

Palkovics Lászlóhoz fordulnak

“Éppen ezért az Alaptörvényben rögzített felterjesztési jogunkkal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulunk, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot.”

Jó irány

A kommentszekcióban egyébként többen is azt írták nagyon jó ez az irány. “Tetszik az irany. Emberközpontú! Apró jelek, hogy fontosak az emberek. Így tovább!” – fogalmazott az egyik hozzászóló. “Nagyon helyes, ez lenne az irány, amiben Magyarország tényleg előre tudna menni és nem hátra.” – fogalmazott egy másik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció