Magas ásványi olaj tartalom miatt hívták vissza a terméket, amelyet több cég is forgalmaz. A visszahívás csak egy adott minőségmegőrzési idővel rendelkező termékre vonatkozik. A gyártó többi olaja fogyasztásra alkalmas.

Erről az olajról van szó

A Yi Yuan márkájú, fekete szezámolajból készült termékét hívta vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtökön. Név szerint a 150 milliliteres, 100% Pure Black Sesame Oil elnevezésű termékről van szó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meg kell nézni a minőségmegőrzési idejét

A visszahívás kizárólag egy adott minőségmegőrzési idővel ellátott termékre vonatkozik. Amelyik olajon a 20/02/2026 dátum látható, azt nem szabad elfogyasztani. Ezt az olajat az Ázsia Bt. (Budapest), a Terravida Kft. (Remeteszőlős), az Asian Home Kft. (Budapest), a Lucky Lili Sunrise Kft. (Budapest) forgalmazza.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt a terméket hívták vissza

Ezért veszélyes a magas ásványi olaj tartalom

Az ásványiolaj-szénhidrogének túlnyomórészt nyersolajból származó vegyületek. Elő lehet őket állítani szintetikus úton is szénből, földgázból vagy pedig biomasszából. Az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján is bejuthatnak az ásványolaj-szénhidrogének. Előfordulhat az is, hogy a betakarítás, az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott kenőanyagokból, technológiai segédanyagokból, vagy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból, mint a papír vagy a karton kerül az anyag az élelmiszerbe.

Májkárosodást kockáztat, aki legyint a figyelmeztetésre

A visszahívást érdemes komolyan venni, hiszen az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki. Érdemes tudni, hogy májkárosodást okozhatnak az emberei szövetekben felhalmozódva az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei. Éppen ezért nem érdemes kockáztatni, jobb nem felhasználni az érintett olajat.

Ezek is érdekelhetnek!

Nemrég maró tej került a boltok polcaira

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, kivizsgálást indítottak az egyik Aldi által forgalmazott tej kapcsán. Az 1,5%-os ESL tejről volt szó, amelynek elfogyasztását követően többen is maró érzésre valamint hasmenésre panaszkodtak. Piliscsabán több vásárló is beszámolt a kellemetlen élményeiről.

12 ezer liter tej lehetett érintett

A Nébih a Blikk számára megerősítette, hogy július 25-én több mint 12 ezer liter ilyen tej került forgalomba. Az Aldi maga indított kivizsgálást a tej kapcsán. A kereskedelmi lánc saját márkás tejéről volt szó.

Aki visszavitte a tejet, visszakapta a pénzét

A beszámolók arról szóltak, hogy aki az érintett tejet visszavitte az üzletbe, visszavették tőle. Csak egy adott gyártási sorozatú tej kapcsán merült fel a probléma. A korábban forgalomba hozott tejek esetében senki sem panaszkodott.

Legutóbb puffasztott rizsszeleteket hívtak vissza

Szeptember elején a Coop – Jó nekem! puffasztott rizsszeletei kapcsán rendelt el a Nébih visszahívást. Érdekesség, hogy ugyanazon a napon az Aldi által forgalmazott ENJOY FREE! Puffasztott rizsszelet is erre a sorsra jutott. Mindkét esetben határérték feletti kadmium tartalom lehetséges jelenléte miatt rendelték el az intézkedést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu