Sok ezren mentek ki a Margitszigetre csütörtök este a reggel 48 éves korában elhunyt Benedek Tiborra és az egy nappal korábban meghalt Kárpáti Györgyre emlékezve a Hajós Alfréd Sportuszodához.

Csendes sorban állnak a megemlékezők a Margitszigeten a Hajós Alfréd Sportuszoda bejáratánál. Egy gyertyával vagy egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Több ezren mentek ki a szigetre a csütörtök este kezdődött csendes emlékezésre. Este kilenckor már annyian voltak, hogy az M1 tudósítója szerint a Margit hídnál állt a sor vége.

A BudaPestkörnyeke.hu cikkeit Benedek Tibor haláláról ide kattintva tudod elérni.

Az uszoda bejáratánál rengeteg mécses, gyertya világít, az emberek egymás után rakják le a virágokat Benedek Tibort ábrázoló poszter előtt.

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtökön 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó súlyos betegség után, életének 48. évében csütörtök hajnalban hunyt el. Benedek Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is a saját halottjának tekinti.

A magyar férfi vízilabda-válogatottat szövetségi kapitányként sorozatban három olimpiai bajnoki címig vezető Kemény Dénes szerint a csütörtökön, életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor nélkül nem jutott volna el ilyen magasságokba az együttes.

A 66 éves szakember, a Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában felelevenítette: a balkezes klasszis korábban rengeteg mérkőzést gyakorlatilag egyedül nyert meg a csapatnak, ugyanakkor teljesen törvényszerűen voltak gyengébb napjai is, akkor azonban vereség lett a vége. Hozzátette, amikor átvette a válogatott irányítását, sikerült elérni, hogy Benedek kiszolgálja játékostársait, amit ráadásul élvezni is kezdett.

“Azt hiszem, hogy a játékában a fordulópont rögtön az első világversenyen volt. Athénban játszottunk a világkupában, ahol úgy lettünk bronzérmesek, hogy a szerbeket és a horvátokat is öt-öt góllal vertük. Akkor látta meg, hogy tud ez másmilyen is lenni, szemben azzal, mint ami korábban volt” – mondta Kemény Dénes.

A kiváló tréner megjegyezte, Benedek Tibor ezzel a lépéssel komplex játékossá vált, kiszolgálta társait, ami a későbbiek folyamán aztán több esetben fordítva köszönt vissza, mint például Sydneyben és Athénban az olimpián.

Kemény Dénes arról is beszélt, hogy elsősorban az athéni, majd a pekingi olimpia éveiben látta Benedekben, hogy olyan magas szinten tölti be a csapatkapitányi posztot, amely alkalmassá teheti majd őt a vezetői szerepre. Hozzátette, ő csak a lehetőséget adta meg neki segítőként, később azonban a szövetség tizenöt fős elnöksége is bátran “nyúlt” hozzá. Kiemelte: a 2013-as világbajnoki címet követően csak apróságokon múlott, hogy Benedek Tibor irányításával miért nem lett még sikeresebb a gárda.

“Nélküle nem jutottunk volna el oda, ahova. Nagyon fontos része volt a csapatnak, sok kiváló játéktudással rendelkező játékosunk volt akkor, és nehéz lenne különbséget tenni, de karakterében kiemelkedett mindenki közül” – szögezte le Kemény Dénes.

Kiemelt és belső kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Illyés Tibor