Az illetékes kormányhivatal fürdést tiltó táblát helyezett el a gárdonyi Panoráma Partszakaszon a Pisztráng úti szabadstrandon. Kiderült, hogy coli baktériummal fertőzött a víz. Meglepő, de a lezárt partszakasz közelében a fizetős strandon lehet fürdeni. Nagy kérdés, hogy ott mitől jobb a víz minősége.

Fürödni tilos!

A Fejér Megyei Kormányhivatal a múlt héten fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján a Velencei-tónál. Ez egy szabadstrand, így sokaknak nem tetszik a tiltás, nem értik, hogy a kérdéses terület közelében a fizetős strand miért lehet nyitva, ott miért nem szennyezett ugyanaz a víz. A Feol.hu szerint vannak, akik úgy gondolják, üzleti okok állnak a háttérben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mintavétel

A Synlab által kiállított felszíni víz vizsgálati jegyzőkönyv, amelyet a tiltó tábla mellé helyezett ki a hatóság, bárki által megtekinthető. Ennek tanúsága szerint a vizsgálatot a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte meg, a vízmintát augusztus 3-án vették a tóból a Panoráma Partszakasz strandján. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fekáliás szennyezés

A labormintát végigböngészve a következő megállapításra juthatunk: a víz színében és átlátszóságában szokatlan eltérést nem találtak és mivel nem voltak egyéb szennyezésre utaló jelek sem, ezért további vizsgálatot cianobaktérium feltárására sem tartottak szükségesnek. Ugyanakkor viszont fekális enterococcus (300/100 ml) és Escherichia coli (1500/100 ml) baktériumot is kimutattak a mintában.

Újabb vizsgálat kell

A coli baktérium jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött. A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló jogszabály szerint a vízminőségi okokból elrendelt tilalmat csak akkor lehet feloldani, ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 ml fekális enterococcus-számot és 900/100 ml Escherichia coli számot eredményez. 

Van ahol jó, van ahol nem jó a vízminőség

Úgy tudni, hogy az újabb mintavétel már megtörtént, csütörtökre akár az eredmény is meglehet. Érdekes lenne, ha továbbra sem lenne megfelelő a vízminőség, ugyanakkor a közeli fizetős strandon fürdésre alkalmas lenne ugyanaz a víz.

Negatív rekordok

A Velencei-tó vízszintje idén újabb negatív rekordokat döntöget. A tó lényegében haldoklik, apad. Vízpótlásra lenne szükség, azonban erre nincs lehetőség. Ha a Zámolyi tározó tele lenne és azt átengednék a Velencei-tóba, mindössze 5-6 centimétert emelkedne a vízszint. Tartós javulást a Dunából történő vízátemelés jelentene, ehhez azonban egy 20 km-es csővezetéket kellene építeni, amire nincs pénz, így belátható időn belül nem várható érdemi javulás a Velencei-tónál. Ezt is érdekelhet: Ilyen volt, ilyen lett – Látványos fotókon a Velencei-tó vizének eltűnése

Ilyen volt, ilyen lett a tó Velencénél

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Tetszhalott állapot

A Velencei-tó a történelem folyamán többször eltűnt egy időre, hiszen medre mocsaras, ingoványos, ahol jelentősebb víztükör akkor alakul ki, ha éveken keresztül elegendő csapadék hull a nem túl nagy vízgyűjtőjére. A tó eltűnése tehát természetes folyamat, amelyre többször volt már példa a történelem során, igaz akkor senki sem kezelte nyaralóhelyként, nem építettek szállodákat, házakat, strandokat a partjára. A Velencei-tó eddig mindig feltámadt tetszhalott állapotából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van az érintett partszakasz

Kiemelt kép: Velencei-tó Gárdonynál 2021 nyarán- Fotó: BPK