Rengeteg áldozatot szedett a járvány a hétvégén Magyarországon. Három nap alatt közel 500-an haltak meg koronavírus miatt Magyarországon.

Több mint 22 ezer új fertőzött

A hétvégén összesen 22 699 új koronavírus fertőzöttet igazoltak. 489 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 35 611 főre emelkedett.

D- vitamin pótlása

A Semmelweis Egyetem szakemberei új ajánlást fogalmaztak meg a szervezet D-vitamin pótlásáról koronavírusos betegség esetére.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Orvosi felügyelet nélkül is szedhető

A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos – mondja dr. Takács István egyetemi tanár.

Ennyit kapjanak a kiskorúak

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója azt mondja, a csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskolás korban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény.

Fél óra napfürdő

A tavaszi, nyári hónapokban – áprilistól-októberig – napi mintegy félórányi szabad levegőn, napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint, így ilyenkor nem kell pótolni.

Ne vigyük túlzásba

A SE professzora azt mondta, az elmúlt években 3-5-szörösére nőtt a D-vitamint fogyasztók aránya, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a túl nagy dózis (napi 6-10 ezer NE) hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet, mert megnöveli a vizeletben a kalcium koncentrációt és többek között vesekövet is okozhat.

Újabb vizsgálat a Pfizerről

Izraeli és amerikai kutatók megvizsgálták, mennyi esélye van egy pozitív koronavírus-tesztnek kettő, illetve három adagnyi Pfizer-vakcina után – írja a JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján a 24.hu.

Harmadik oltás utáni eredmény

A kutatók 306 710 izraeli, 40 évnél idősebb felnőtt adatait nézték át. A kutatási időszakban pedig 500 232 PCR-tesztet végeztek. Az eredmények szerint a harmadik oltás a beadatást követő néhány héten belül szignifikánsan csökkentette a pozitív teszteredmény esélyét, és a kórházba kerülés is ritkább volt azoknál, akik három Pfizer-oltást kaptak.

Hatásos a 3. Pfizer

A tanulmány szerint a két Pfizer-oltás után 6,6 százalék volt a pozitív teszteredmény esélye, míg a harmadik dózis után ez az arány már csak 1,8 százalék volt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: