Ahogy azt elsőként itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk egy nemrég nyílt sóderbánya miatt pokollá vált az élete a Vác déli szélén élőknek. Naponta, 160 alkalommal, dübörögnek végig a teherforgalom számára alkalmatlan Gólyahír utcában a kamionok. A helyiek hónapok óta annyit kérnek, hogy segítsen már rajtuk valaki. A polgármestert többször kérdeztük, de hiába volt újságíró egykor Matkovich Ilona, sem ő sem a sajtóirodája a füle botját sem mozdítja.

Lemondott a váciak egy részéről a polgármester?

Úgy tűnik a váciak egy részéről teljesen lemondott a Városháza és személyesen a polgármester, Matkovich Ilona. Hiába írtak neki hónapokkal ezelőtt, semmi sem történt. Úgy tűnik a város vezetőjét egyáltalán nem érdekli mi történik a település déli szélén a Gólyahír utcában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Életveszélyes teherautók

Legutóbb felborult sóderszállító autókról kaptunk fotókat az elkeseredett helyiektől. A képeken jól látszik, hogy a sok tonnás monstrumok eldőltek az úton, életveszélyes helyzetet teremtettek. Az ott élők a töménytelen porra, esős időben pedig a kamionok okozta hatalmas sárra panaszkodnak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az útról lecsúszott kamion

Nem tudnak iskolába menni a gyerekek

„A gyermekeink nem tudnak iskolába járni, mert a kamionok leszorítják őket, vagy a sűrű portól nem kapnak levegőt. Döbbenetes ami itt történik. Élhetetlen lett az utcánk, pedig mi azért költöztünk a város szélére, hogy csendes nyugodt helyen élhessünk” – panaszkodott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Foki-Németi Andrea, a forgalmassá vált utcában élő édesanya.

Lezárták a másik utat

A helyiek elmondása szerint a problémát egy nemrég nyílt sóderbánya okozta. 2019 környékén nyitották meg, és úgy kapott működési engedélyt, hogy nem volt a bányához vezető normális út. A helyiek elmondása szerint eddig egy másik, a környék lakóit nem zavaró földúton hordták-vitték a sódert a bányából, azonban azt lezárták, így idén március eleje óta a Gólyahír utcán keresztül járnak a kamionok.

A polgármester a füle botját sem mozdítja

A környéken élők még márciusban levelet írtak a polgármesternek, Matkovich Ilonának, kérve, hogy tegyenek ki súlykorlátozó táblát az utca elejére, így a nagy járművek nem hajthatnának be. A polgármester, Matkovich Ilona folyamatosan posztol a Facebookon, ha kell arra is van ideje, hogy falfestményekről írjon, hónapok óta mégsem volt ideje a helyi lakóknak megnyugtató választ adni.

Nem beszélnek róla

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál is többször elküldte kérdéseit a polgármesternek, elküldtük a sajtóirodájának is, de az egykori újságírót nem hatotta meg a nyilvánosság érdeklődése, eddig nekünk sem válaszolt, vagyis a váci embereket, Matkovich Ilona szavazóit nem sikerül tájékoztatnunk arról, mit szándékozik a Városháza tenni a Vác szélén élők ügyében.

Semmivé vált ígéretek

A környéken élők arról írnak a Facebookon, hogy a sóderbánya miatt leapadt a környék kútjaiban a vízszint, ezért a korábbi fideszes váci polgármester megállapodott a sóderbányát működtető Lasselsberger-Knauf Építőanyagipari Kft-vel, új nevén a Cemix Hungary Kft-vel, hogy a környék háztartásaiba a bányát működtető cég bevezeti az ivóvizet. Mint mondják: ez sem történt meg, ebből az ígéretből sem lett semmi.

Tegyenek már végre valamit

Egy lakó arról panaszkodott, hogy Matkovich Ilona egyik jelenlegi alpolgármestere is megígérte, hogy leaszfaltozzák az utcát és azzal viccelődött, hogy a kavicsbányánál kialakuló bányatónak köszönhetően vízparti telkek lesznek a környéken.

Folyamatos egyeztetés két éve

Váci Napló 2019-es írása szerint Matkovich Ilona polgármesterként már tárgyalt a Lasselberger Hungária Kft vezetőivel. Akkor azt mondta, hogy “a cég elfogadva a helyiek igényét, viseli a költségeit annak, hogy ezen a részen kiépüljön a vízhálózat. Ennek részleteiről, és a tervezés mielőbbi megkezdéséről folyamatosan egyeztetünk a cég vezetőivel és a lakosság képviselőivel” – jelentette be 2019-ben az ellenzéki összefogás színeiben nyert polgármester, Matkovich Ilona.

Máshol sikeresen megfúrták a bányanyitásokat

Az agglomeráció más településein a lakók jobban résen voltak és még a bányanyitás előtt megpróbálták megakadályozni a termelést. Így volt ez nemrég Pilismaróton egy kavicsbányával ahol a polgármester is belebukott a sóderbánya-ügybe, Pilisvörösváron pedig egy kőbányát fúrtak meg a helyiek, mert sejtették, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy az ígérik. IDE KAPCSOLÓDIK: Botrány a Dunakanyarban: Lemondott a polgármester, mert nem akarnak kavicsbányát a helyiek

Sok ember életminősége a tét

Cikkünk megjelenése előtt az érintett lakók arról tájékoztatták a szerkesztőségünket, hogy Matkovich Ilona vezette Városháza továbbra sem válaszolt nekik. Ha a polgármester meggondolja magát szívesen biztosítunk neki helyet itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. Mivel az ügy fontos, még foglalkozni fogunk vele, hiszen sok ember életminőségéről van szó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Felborult teherautó és Matkovich Ilona, Vác polgármestere (BPK-montázs) A polgármester fotójának forrása: Facebook/Matkovich Ilona