Napok óta vágják, irtják a fákat, bokrokat Taksony és Dunavarsány között az 510-es út mentén. Sokan felháborodtak, hogy a vegetációs időszakban szépen zöldellő, útmenti vegetációt kíméletlenül eltünteti az E-ON Hungária egy földkábel építés miatt, holott pár méterrel arrébb a fák kivágása nélkül is megépíthetnék a vezetéket. Megkérdeztük erről az E-ON Hungáriát.

Kiakadtak a helyiek

A BudaPestkörnyéke.hu olvasói közül többen is szóvá tették felháborodásukat azért, mert a pesti agglomerációban, Taksony és Dunavarsány között, az 510-es út mentén valósággal letarolták az elmúlt napokban a növénysávot. Egyik olvasónk fotókat is küldött az irtásról, állítja: egyetlen földkábel lefektetése miatt vágnak ki rengeteg fát, bokrot, megváltoztatva a tájképet. Olvasónk úgy tudja a munkát végző cég csak gallyazásra, nem pedig tarvágásra kapott engedélyt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bejelentést tettek

Sok helyi aggódik azért, hogy ültetnek-e valamit majd a most kiirtott fák, cserjék helyére vagy sem. Attól tartanak, hogy szél esetén nem lesz, ami felfogja majd a port, ha a szántóföld felől fúj a szél. Információink szerint egy dunavarsányi lakó bejelentést tett a helyi országgyűlési képviselőnél, a kormánypárti Bóna Zoltánnál, aki megígérte, kimegy a helyszínre megnézni, hogy mi történik az út mentén. A felháborodás tehát egyre nagyobb, a taksonyi és dunavarsányi emberek szeretnék visszakapni a régi erdősávot az 510-es út mentén. Nem szeretnék, hogy egy kábel kihúzása miatt kivágják a fákat, bokrokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egymás után vágják ki a fákat

Olvasói fotó
Olvasói fotó

Minden előírást betartanak

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkereste a munkát végző E-ON Hungária Zrt.-t. Varga Ivett szóvivőtől megtudtuk, hogy minden esetben a jogszabályi előírások betartásával, a szükséges engedélyezési folyamatok végigvitelével végzik a tevékenységüket, ebben az esetben is így történik. 

Közterület a fás, bokros rész

„A hozzánk beérkezett igényre reagálva, ügyfeleink áramellátásának biztosítás érdekében építünk új középfeszültségű kábelhálózatot Dunavarsány térségében. Új elektromos hálózatot lehetőleg minden esetben közterületen létesítünk. Ennek elsődleges oka, hogy a hálózatok akadálymentes üzemeltetése és fenntartása, a szükséges javítások elvégzése csak közterületen biztosítható. Az említett szántóföld melletti terület magánterület, így ez alternatív nyomvonalként nem kerülhetett szóba.” – írta portálunknak a szóvivő.

A Magyar Közút Zrt. engedélyezte

Varga Ivett hozzátette: „Újonnan tervezett hálózat kiviteli tervét és a hálózat építését a közterület tulajdonosa, illetve üzemeltetője engedélyezi, jelen esetben a Magyar Közút Zrt. engedélyei alapján és azoknak megfelelően zajlik a hálózat építése.” 

Ha nincs más megoldás, kivágják a fákat

A növényzet kivágásával kapcsolatban így fogalmazott az E-ON Hungária szóvivője: „Minden esetben arra törekszünk, hogy lehetőleg a növényzet meghagyásával, vagy ha arra nincs mód, a kivitelezéshez minimálisan szükséges mértékben érintsünk növényzetet egy fejlesztés során. 

A földkábel nyomvonalán nem lesznek fák

A növényzet pótlásról a Közút által előírt módon intézkedünk, figyelembe véve az újonnan telepített áramhálózat biztonsági övezetét. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a földkábel nyomvonalára fák nem telepíthetőek, hiszen azok kifejlett állapotukban gyökérzetükkel elérve a földkábelt áramszünetet okoznának a környéken élő ügyfeleink otthonaiban.” – írta portálunknak a szóvivő.

Júniusban lesz kész

Dunavarsány és Taksony között épülő új földkábel szakasz júniusban készül el teljes egészében, vagyis addig még bőven találkozhatnak a helyiek munkagépekkel az 510-es út mentén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Taksony és Dunavarsány környékén történt

Kiemelt kép: Az érintett területen készült felvétel – Forrás: olvasói fotó