Rendkívüli ülésen, minősített többséggel oszlatta fel magát a képviselő-testület Nagytarcsán. A polgármester a koronavírus miatti veszélyhelyzetben 200 millió forintot nem járványügyi megelőzésre költött, ez nem tetszett a képviselőknek, ezért úgy váltak meg tőle, hogy új választásokat írnak ki Nagytarcsán.

Rossz néven vették

Nem teketóriáztak a képviselők a nagytarcsai polgármesterrel. Nagyon rossznéven vették tőle, hogy a rendkívüli járványügyi helyzetben, amikor a képviselő-testület nélkül dönthettek a polgármesterek a nagytarcsai vezető 200 millió forintról döntött.

Ezek is jó sztorik, olvasd el!

Maga felé hajlott a keze

A polgármestert többek közt azzal vádolták, hogy megemelte a saját cafeteria-juttatását, olyan céggel kötött szerződést járdafelújításra, mely a szerződéskötés pillanatában még nem létezett, hatályon kívül helyezte a szervezeti és működési szabályzatot, valamint módosított a Helyi Építési Szabályzatot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vizsgálóbizottság

A függetlenekből álló képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel, melyben arra jutottak, hogy 190 milliós extra kiadást eszközölt Rimóczi Sándor Vilmos polgármester, aki a Fidesz-KDNP színeiben 2010 óta vezeti  a települést – írja az Átlátszó.hu.

Tiszta lap

A képviselő-testület ugyan elfogadta a jelentést, ám abban nem értett egyet, hogy fegyelmi eljárás induljon a polgármester ellen. A megosztottság, és a feszültség egyre nőtt, így többen úgy vélték, tiszta lappal kell indulni.

Sorozatos törvénysértések

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője arról írt egy levélben, hogy a polgármester sorozatos törvénysértést követett el a veszélyhelyzet ideje alatt, amikor egymaga módosította a szervezeti és működési szabályzatot, a helyi építési szabályzatot és a költségvetési rendeletet., mivel ezek jogszabályok.”

Önfeloszlatás

Az önfeloszlatás kivételes eszköz, melyben név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel érhető el. Ebben az esetben a régi képviselőtestület hatáskörét az új alakuló ülésig látja el, a polgármester pedig egészen addig, míg új polgármestert nem választanak. Az önfeloszlatás miatti időközi választás költségét az önkormányzat viseli.

Pilismaróton is lemondott a testület

Budapest környékén idén nem ez az első eset, amikor feloszlik egy testület: júliusban Pilismaróton történt hasonló, ott egy bányanyitás elleni tiltakozás vezetett odáig, hogy először a polgármester, majd a testület mondott le.

Dühösek lettek a helyiek

Nyár közepén derült ki, hogy kavicsbányát akarnak nyitni a Dunakanyarban Pilismarótnál. A helyiek az utolsó pillanatban tudták meg a tervet, a lakossági fórumon nekimentek a polgármesternek, Pergel Istvánnak, aki lemondott.

A testület sem bírta sokáig

Nem sokkal később a botrány miatt már a település teljes képviselő-testülete is lemondott, mivel a tüntetést szervező helyiek úgy gondolták, hogy a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

Kiemelt kép: Szabadság Napja Emlékfutás Nagytarcsán 2019. október 23-án – Forrás: Facebook/Rimóczi Sándor Vilmos