Ismét alternatív fűtési lehetőségekről érdeklődik a szóban forgó intézmények fenntartóitól a Köznevelésért Felelős Államtitkárság. Korábban a fatüzelésre való átállás is terítéken volt már.

Barnakőszénnel váltanák ki a gázfűtést

A Belügyminisztérium felmérést végez annak kapcsán, hogy mely óvodák és iskolák lennének képesek arra, hogy alternatív fűtési módszerrel biztosítsák a kellő hőmérsékletet az intézményekben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az energiaválság miatt tesznek fel kérdéseket

Bár a hírek arról szólnak, hogy a gáztározók töltöttsége kielégítő idehaza, mégis úgy fest, hogy ahol csak lehet, spórolni szeretnének a gázzal.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A barnakőszén lehet a megoldás

A minisztérium a felmérésben azt kérdezi többek között, hogy hány barnakőszénnel üzemelő kazán van az egyes intézményekben.

Ezeket kérdezik még

Rákérdeznek arra is, hogy milyen fűtési rendszert használnak, valamint arra is, hogy mennyi a becsült barnakőszén-igényük a teljes fűtési idényre?

Október 24-ig kell válaszolniuk az intézményeknek

Néhány napja van az intézményeknek arra, hogy válaszoljanak. Meg kell adniuk a fentieken kívül azt is, hogy mekkora tárolókapacitással rendelkeznek, hány fűtő dolgozó, valamint mennyi tüzelőanyag áll a rendelkezésükre. Kíváncsi a minisztérium a kéményellenőrzés státuszára is.

Korábban már volt hasonló felmérés

Július végén a Belügyminisztérium már megkérdezte az iskolákat arról, hogy van-e alkalmas helyiségük fatüzelésű kazán beszerelésére, rendelkeznek-e alkalmas kéménnyel.

Elő van írva, hány foknak kell lennie a köznevelési és szakképző intézményekben

Függetlenül attól, hogy ki a fenntartója és a tulajdonosa ezeknek az intézményeknek, mindenhol legalább 18 foknak kell lennie.

Más a helyzet ott, ahol 14 év alattiakat gondoznak, oktatnak

A szabály szerint ott, ahol 14 év alattiakat gondoznak, oktatnak, így az általános iskolákban legalább 20 foknak kell lennie a tél folyamán.

Az állami intézményeknél csak 18 fok lehet

Miután a kormány 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknél, így számos korlátozást is bevezettek. A kórházakra és a bentlakásos szociális intézményekre ez a korlátozás azonban nem vonatkozik.

A vasutasok kiakadtak

Embertelennek és egészségtelennek tartották a 18 fokos korlátozást a vasutasok, akik levelet is írtak ennek kapcsán Orbán Viktornak. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke szerint ha betartják a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást, tömeges megbetegedéssel kell számolni a vasutasok körében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció