Tizenöt településen szerveznek véradást szeptember elején – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat. A retro véradásra szeptember 2-án Budapesten, Balassagyarmaton, Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen és Szegeden várják a véradókat.

Cegléden is lesz

Szeptember 4-én aztán Cegléden, Dombóváron, Gyulán, Orosházán és Szekszárdon, szeptember 5-én pedig Kaposváron és Mohácson jelentkezhetnek az önkéntesek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sör, virsli, kolbász

A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a véradáshoz személyi igazolvány, társadalombiztosítási és lakcímkártya bemutatása szükséges. A korábbiakhoz hasonlóan a résztvevőket sörrel, virslivel és kolbásszal várják. Az Országos Vérellátó Szolgálat közlése szerint a folyamatos és biztonságos vérellátáshoz napi 1600-1800 véradóra van szükség.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható.

Rövid lejáratú készítmény

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága, olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán.

Lehetek véradó?

Fontos, hogy vért kizárólag csak egészséges ember adhat, ezzel védve mind a saját, mind pedig a vért kapó beteg egészségét. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot, a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt).

Első véradók

Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

Az alkalmasságot befolyásoló tényezők

A véradásra való alkalmasságot egyes gyógyerek szedése, múltbeli betegségek, kezelések, külföldi tartozkodás is befolyásolhatják. Az alkalmasságról a Tájékoztató a véradásra való alkalmasság feltételeiről c. dokumentumban is informálódhat.

Így zajlik a véradás

A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni. Véradás előtt fogyasszon bőségesen folyadékot és táplálkozzon a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.

Mi az az irányított véradás?

Lehetőség van arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására adjanak vért. Ehhez a véradónak csak annyit kell tennie, hogy jelentkezéskor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és TAJ számát. További részletek az irányított véradásról, itt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik