A konvoj a Hajdúhadház Vay Ádám Kiképző Bázisról indul majd szombaton reggel.

Gyakorlatra készülnek a katonák

A Magyar Honvédség Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred kijelölt állománya gyakorlaton fog részt venni. A ,Noble Imperat 2023-1” elnevezésű gyakorlathoz közúti átcsoportosításra van szükség. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombaton sok katonai jármű kel útra

A katonai menetoszlop március 25-én szombaton indul. A konvoj Hajdúhadházáról startol reggel 8-kor, és Újbajort veszi célba. A honvédség elárulta, pontosan milyen útvonalon fognak közlekedni a katonai járművek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezeket az utakat érinti a konvoj

A konvoj a Hajdúhadház Vay Ádám Kiképző Bázis – Hajdúhadház, Hunyadi Út – Hajdúhadház, Bocskai Tér – Hajdúhadház Kossuth utca – 4-es számú főút – M35 elkerülő út – M35 autópálya – M3 autópálya – M31 autópálya – M0 körgyűrű – M7 autópálya – Székesfehérvár elkerülő 8-as számú főút irányába – 8-as számú főút Veszprém irányába – Hajmáskér-hadiút – Újmajor tábor útvonalon fog haladni..

Ezek is érdekelhetnek!

Ezt kéri a honvédség

A Magyar Honvédség azt kéri a járművezetőktől, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat. Fokozott óvatossággal kell megközelíteni a konvojt. Erre azért van szükség, mert a katonai járművek mérete és sebessége eltér a hétköznapi járművekétől.

Erre kell különösen odafigyelni

A zárt menetoszlop járművei közé tilos civil gépjárműnek behajtania. Aki tehát előzni kezd egy konvojt, az nem sorolhat be két katonai jármű közé. A konvoj elejét és végét katonai rendész kísérőjárművek jelzik és egyben biztosítják is.

Nem kell feltétlenül maximális sebességgel hajtani

Amikor valaki meglát egy konvojt, akkor még fokozottabban érdemes betartania a KRESZ azon pontját, mely szerint mindig az időjárási és látási viszonyok figyelembevételével szabad csak közlekedni. Ez többek között azt jelenti, hogy adott esetben ésszerű lehet a maximálisan megengedett legnagyobb sebességnél alacsonyabb tempóval közlekedni a katonai menetoszlopok környezetében.

Megértést kér a honvédség

A Magyar Honvédség kéri a lakosság megértését és türelmét. A vonatkozó jogszabályok betartása mellett arra törekszenek, hogy ne zavarják az állampolgárok nyugalmát.

Átszervezés alatt a honvédség

Januárban számoltunk be róla, hogy sorra szerelik le a honvédség főtisztjeit és tábornokait. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter január közepén ugyanis bejelentette, meg kell újulnia a haderő személyi állományának. A legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkező, 45 évnél idősebb katonákat elkezdték felmenteni a szolgálat alól.

Bevezették a honvédelmi szolgálati juttatást

A kormány úgy döntött, hogy a döntéssel egyidejűleg új juttatási formát vezet be. A honvédelmi szolgálati juttatás mértéke az utolsó illetmény 70%-a. Ez az életkor, valamint a nyugdíjkorhatár között hátralévő évek száma szerint évente két százalékkal csökken. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív