Még mindig többfrontos küzdelmet vív egymással a két fél, rengeteg vitás kérdést kellene rendezniük. Éppen ezért a beruházási miniszter és a főpolgármester negyedévente egyeztetnek.

Semmi rejtegetnivaló nem volt

Nem titokban találkozott Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János építési miniszter – jelentette ki szokásos sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tetemes restancia

Hozzátette, a találkozót előkészítő egyeztetésen Csepreghy Nándor miniszter-helyettesnek átadták a Lánchíd támogatási szerződéséhez szükséges dokumentumokat is, azonban a hivatalos szerződést nem sikerült aláírni. Így jelen pillanatban hárommilliárd forinttal tartozik Budapestnek az állam.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Biodóm a kormány projektje

Mindez pedig a jelenlegi inflációs és kamatkörnyezetben elég jelentős költséget jelent. Ugyanakkor Kiss Ambrus reméli, hogy szeptemberig megoldódik az ügy. A Biodóm ügyével kapcsolatban kijelentette, azt tudják leszögezni, hogy egy száz százalékban állami projekt.

Egyik szakrendelőt sem akarják állami kézbe adni

Ebből kifolyólag a fővárosnak sem akkor, sem most sincs pénze a befejezésre. Végül egyébként abban maradtak, hogy Lázár János és Karácsony Gergely negyedévente találkozik, ahol átbeszélik a legfontosabb ügyeket. Kitért a szakrendelők kérdésére is, amellyel kapcsolatban nyomatékosította, hogy azokat nem kívánják átadni az államnak.

A kerületek maguk dönthetnek

A főváros által fenntartott intézményből amúgy is csak kettő van, a Szabolcs utcai hajléktalanellátó központ részeként. Az eseményről beszámoló Népszava emlékeztetett, hogy a Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük.

Ellentétes egy korábbi megállapodással

Ezekkel kapcsolatban kifogásként merült fel, hogya folyamat ellentmond a kormány és a főváros 2019-ben kötött megállapodásának. Ennek egyébként az volt a célja, hogy az atlétikai világbajnokságért „cserébe” a kormány fejlessze az alap- és a járóbetegellátást.

Újabb töréspont

A fővárosban egyébként már több kerület is tiltakozott a szakrendelők államosítása ellen. Mint korábban megírtuk, Újpesten is úgy döntött a képviselőtestület, hogy saját kezelésében szeretné tartani rendelőjét, Józsefvárosban pedig aláírásokat is gyűjtöttek.

Ez szolgálná a kerületiek érdekét

A 8. kerület első embere emlékeztetett, 2500 aláírást gyűjtöttek a helyiektől, akik támogatták az önkormányzatot ezen törekvésében. Éppen ezért a kerületvezető levelet írt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjének.

„Kipakolnák” a rendelőt?

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha államosítják a rendelőt, az együtt jár majd a személyzet és az orvosok vezényelhetőségével, és nem lesz akadálya annak sem, hogy a korábban az önkormányzat támogatásával megvalósuló műszeres fejlesztéseket áthelyezzék.

Túlnyomó többség az önkormányzat mögött

„A Józsefvárosi Önkormányzat (…) ragaszkodik rendelőintézetünk fenntartásához. Meggyőződésünk és lakosaink véleménye szerint ez szolgálja a józsefvárosiak érdekeit” – zárul Pikó András levele. Egyúttal emlékeztetett, hogy a helyiek 95 százalékban támogatták azt, hogy az intézmény maradjon önkormányzati kezelésben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester és Navracsics Tibor átadja a felújított hármas metró egyik állomását. Fotó: MTI/Mónus Márton.)