Szóban már számos 25 év szolgálati idővel rendelkező katonai vezetővel közölték, hogy felmentik őket a további szolgálattól.

Megkezdődtek az elbocsátások

A Honvédelmi Minisztériumban és a Honvéd Vezérkarnál is tömeges elbocsátások kezdődtek, értesült a Blikk. Mindössze két nap telt el a rendelet kihrdetése óta, amely ezt lehetővé teszi. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magas rangú vezetőket bocsátanak el

A lap információi szerint tábornokokat, ezredeseket, alezredeseket küldenek el. Két és fél évtizedet szolgáltak a haza védelme érdekében, s most egyoldalúan felmondanak nekik. Akadnak olyanok, akik nem emelt fővel távoznak, írja a Blikk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megújítják a haderőt

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden az évértékelő értekezleten jelentette be azt, hogy megfiatalítják az állományt. A kormányrendelet már másnap meg is jelent a Magyar Közlönyben. A cél az, hogy egy fiatal parancsnoki generáció emelkedhessen fel.

Így szól a rendelet

Azokat a 45. életévüket betöltött katonákat bocsáthatják el, akik legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek. Őket a honvédelmi miniszter döntése alapján lehet felmenteni. A felmentési idő két hónap.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezért kell fiatalítani

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a haderőfejlesztés részeként modern eszközök érkeznek hazánkba. Ezek az eszközök egy másik generációt képviselnek, mondta a Magyar Nemzet számára adott interjúban. A rendszerbe állításukhoz, valamint a kiképzések és gyakorlatok megszervezéséhez fiatal vezetőkre van szükség.

Modern haderő épül

A honvédelmi miniszter szerint modern felfogásra van szükség a katonák részéről. Fontosnak tartják, hogy az innovatív eszközök beszerzése mellett a vezetőket is megfiatalítsák. Olyan vezetőkre van szükség, akik nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással is rendelkeznek.

Tovább dolgozhatnak az elbocsátott katonák

A civil munkaerőpiacon tovább dolgozhatnak azok, akiket most felmentenek a szolgálat alól. Új jutattatási formaként részesülnek a honvédelmi szolgálati juttatásban. Ezt a nyugdíjkorhatár eléréséig akkor is meg fogják kapni, ha időközben munkát vállalnak.

Ennyi lesz a juttatás összege

A honvédelmi szolgálati juttatást a leszerelt katonák az ország érdekében hozott erőfeszítéseik, áldozatvállalásaik elismeréséül kapják. A juttatás mértéke az utolsó illetmény hetven százaléka. A jogosultság megállapítása nem automatikus.

Egyedi megállapítás alapján lehet megkapni

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a juttatás megállapítását egyedi döntés előzi meg. Példaként felhozta, hogy ha most felmentenek egy 55 éves katonatisztet, akinek a jelenlegi illetménye havi bruttó 1.100.000 forint, havi bruttó 616.000 forintot kap majd honvédelmi szolgálati juttatás jogcímén, mégpedig a nyugdíjkorhatár eléréséig. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tisztavatás – Forrás: MTI/Kovács Tamás