Amikor megnéz egy filmet, észreveheti, hogy a karakterek, a cselekvések és a látványelemek közös témával rendelkeznek. Ezek az elemek együttesen alkothatják a film stílusát vagy meghatározhatják annak műfaját.

Mi az a filmstílus?

A film stílusa azokra a technikákra utal, amelyeket a rendező a film elkészítéséhez használ, és tartalmazhat témákat, hangot, párbeszédet, operatőrt és világítást. 

A produkció minden olyan aspektusa, amely értéket ad a filmnek, és segít meghatározni, hogy a közönség hogyan érzékeli, belekerül a stílusba. A film stílusát gyakran úgy tekintheti, mint egy rendezői módot a narratíva tükrözésére vagy a hangulat közlésére. 

Segíthetik a közönséget, hogy észrevegyék a történet fontos elemeit, és befolyásolják a nézők filmélményét. A gyakori filmstílusok hasonló technikákon alapulnak, amelyek segíthetnek azonosítani a stílust.

Mi az a film műfaj?

A film műfaja a narratív elemei alapján meghatározott kategória. A filmesek történeteiket egy műfaj keretei közé strukturálhatják, ismerős minták, témák, motívumok és konvenciók segítségével. 

A narratíva tipikusan a döntő tényező a film műfaji besorolásánál. Felfedezheti a film műfaját, ha elemezi a történet helyszínét, a karaktereket és a reprezentatív tartalmat, például a történetszálakat és a témákat. Jellemzően az azonos műfajon belüli filmek hangulata és történetelemei hasonlóak.

A műfajok kombinálásával is létrehozhat egy olyan alműfajt, amely lehetővé teszi, hogy egy film többel is kompatibilis legyen. A műfajok és alműfajok idővel változhatnak, és a film különböző elemeire gyakorolt ​​hatásuk révén jellemzik egymást.

A kombinációk látszólag végtelenek, és még mindig vannak olyan műfajok keverékei, amelyeket még felfedezni kell.

Néhány film műfaj a sok közül

Számos filmműfaj létezik, amelyek besorolják a filmeket és még több alműfajt. Íme a filmkészítés néhány leggyakoribb műfaja:

1. Vígjáték

vígjátékok olyan filmek, amelyek célja, hogy megnevettesse a közönséget azáltal, hogy túlzásba vinné a cselekményt vagy a karaktereket, amelyek humorral ruházzák fel a helyzetet.

Sok vígjáték mindennapi helyzeteket használ történetében, hogy vicces kommentárt adjon a közönséghez kapcsolódó hétköznapi frusztrációról. Két elterjedt vígjáték formátum a komikusok által vezetett és a szituációs komédiák. 

A vígjátéknak számos alműfaja létezik, beleértve a romantikus vígjátékot, paródiát, szatírát, családi filmet.

2. Dráma

A dráma műfajába tartozó filmek gyakran valósághű beállításokat és meghatározó konfliktust tartalmaznak egy vagy több szereplő és saját maguk, mások vagy a természeti erők között. 

A drámáknak általában az a szándékuk, hogy erőteljes érzelmeket váltsanak ki a közönségben azáltal, hogy olyan társadalmi problémákat is tartalmaznak, mint a függőség, a szegénység, a faji előítéletek, a szexuális egyenlőtlenség, a klasszicizmus vagy a korrupció.

Ide tartozhatnak orvosi, jogi, dokudráma vagy akár a börtönös filmek is.

3. Történelmi

A történelmi műfajban általában a filmeknek két különálló része van, ezek a pontos ábrázolás és a történelmi fikció. Néhány pontos ábrázolás életrajzokat, önéletrajzokat és emlékiratokat tartalmaz. 

A történelmi fikciós filmek jellemzően a helyszín ábrázolására korlátozzák pontosságukat, akárcsak a korabeli darabok, és gyakran nagy történelmi események kontextusában mutatják be a főszereplőket. 

Sok történelmi film a múlt eseményeit idézi fel nagy szereplőgárdával, hatalmas léptékű akciókkal, valamint bonyolult beállításokkal és jelmezekkel a történelem újraírására tett kísérletként.

4. Akció

Az akciófilmek hagyományosan veszélyes helyzeteket és nagy téttel járó kockázatokat tartalmaznak, és sok esetben fizikai mutatványokat, harci koreográfiát vagy katasztrófa-sorozatokat kell alkalmazni. 

A nagy energiájú elemek ezekben a filmekben segíthetnek elérni a közönség menekülését, mert a nézők gyakran egy olyan hős történetére apellálnak, aki minden eséllyel küzd, és mégis győzelmet arat.

5. Kaland

A kalandfilmek általában utazást foglalnak magukban, és némelyikük üldözést is tartalmazhat. Lehetnek akcióorientált jeleneteik is, például akciófilmek, de elsősorban a főszereplők utazásai és hódításai határozzák meg őket. 

A karakter kalandjára fektetett hangsúly segíthet a közönségnek abban, hogy beleképzelje magát ezekbe az élményekbe. Bármilyen környezetben készíthet kalandfilmet, amennyiben a narratívája utazást foglal magában.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.