Új utak, iparterületek, munkahelyek és kényelmesebb élet. Ezekkel a hívószavakkal jött létre Budapest környékének legújabb önkormányzati együttműködése a Dél-pesti agglomerációban. 5 szomszédos település polgármestere belátta, hogy egyedül nem megy, közösen viszont sikeresek lehetnek.

Szintet léptek

Versenytársakból szövetségesek lettek. Mától 5 szomszédos település: Vecsés, Maglód, Üllő, Ecser és Gyömrő új szintet lépett. A jövőben összehangoltan dolgoznak majd a fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokon, az infrastruktúra-terveztetési és legfőképp forrás keresési feladatokon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Versenyző önkormányzatok

Minden magyar önkormányzat versenyzik egymással pályázatok, források elnyerésében és ugyanígy a fejlesztők, beruházók magukhoz édesgetésében is. Az öt település mégis összefogott, mert a vezetőik rájöttek arra, hogy egyedül nem megy, közösen kell lobbizni, érdeket érvényesíteni és akkor mindenkinek jobb lesz az élete. EZT SE HAGYD KI: Vecsési savanyú káposzta: Ezért tömjük magunkba ezt a finomságot

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

20 millió négyzetméter a tét

A Dél-pesti agglomerációban ezen az öt településen összesen 2000 hektárnyi, vagyis nagyjából 1800 focipálya nagyságú iparfejlesztésre alkalmas terület van. Ez magyarországi viszonylatban is egyedülálló potenciál a főváros és a repülőtér szomszédságában, amely megfelelő kormányzati figyelmet is igényel – írja közösségi oldalán Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. EZT IS AJÁNLJUK: Gyömrői artézi kút: Margit néni szerint „valóságos gyógyír” a vize

Hatalmas feladatok

„Amennyiben a következő évtizedben ezek a területek benépesülnek, akkor nem csak jelentős bevételekre tehetnek szert városaink, hanem hatalmas feladatokat is kapnak ezekkel együtt.” – teszi hozzá a gyömrői polgármester.

70 ezer ember

Jelenleg az 5 település 70 ezer lakosának napi közlekedése is akadozik a meglévő úthálózatokon, így elkerülhetetlen olyan közúthálózati bővítések megvalósítása, amely a növekvő teherfuvarozói és személyautó forgalmat zökkenőmentesen tudja kezelni. EZT OLVASTAD? Szétrobbant autóablak, letépett faágak – letarolta a fél utcát Maglódon egy teherautós

Egybehangzó döntés

Az öt település vezetője egybehangzóan döntött arról, hogy hatástanulmányt készíttetnek arra vonatkozva, milyen közúti infrastruktúra növelésre lesz szükség a környéken. A polgármesterek már most tudják, ha az ipari fejlesztések megvalósulnak, akkor sokkal több dolgozóra lesz szükség, mint amit jelenleg az öt település biztosítani tud.

Előre kell gondolkodni

Mit fogalmaztak: jó előre gondoskodni kell arról, hogy megfelelő munkásszállások létesüljenek és bővüljenek a települések szolgáltatásai. A munkába járást könnyíteni kell kerékpárutak és belső tömegközlekedési eszközök fejlesztéseivel, minden érintett település közlekedésének figyelembevételével, hogy minél jobban csökkentsék az érintett településeken a forgalmat.

Közös fellépés

„Ezekről szintén közösen gondolkodunk a jövőben és szükség szerint közösen is lépünk fel, lobbizunk azért, hogy központi forrásokat is igénybe tudjunk venni mindezekhez. A következő tíz év nagy feladatokat állít elénk. Ezeket csak közösen lehet eredményesen megoldani. A csapat összeállt, a munka elkezdődött” – fogalmazott Gyenes Levente.

Településhatárokon átívelő beruházások

A pesti oldalon most alakuló önkormányzati együttműködés nem egyedi. Budapest környékének talán legismertebb ilyen szerveződése a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás, amely 12 települést fog össze. Az önkormányzatok itt is közösen lobbiznak a településhatárokat átívelő beruházásokért.

Életminőség javítása

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulást Budakeszi polgármestere, Győri Ottilia vezeti. Olyan sikeres projektek kapcsolódnak a közös munkához, mint a Budakörnyéki egészségprogram, amely a térség lakóinak a jobb életminőségét segíti, vagy a környék bringaútjainak, turisztikai lehetőségeinek az összehangolása és közös lobbizás azok megvalósításáért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vecsés, Maglód, Üllő, Ecser és Gyömrő polgármesterei az asztalnál – Forrás: Facebook/Gyenes Levente