Már egy ideje tudni lehetett, hogy a falusi csok támogatás egészen 2024-ig velünk marad, az erről szóló rendelet pedig már a Magyar Közlönyben is megjelent. Kiderült: fissült a falusi csok-kal érintett települések listája is.

Borsod az éllovas

Frissült a falusi csok településlista, néhány helység kikerült, míg helyettük újakon nyílt meg a támogatási lehetőség. 2023-ban Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van a legtöbb preferált kistelepülés (szám szerint 336), ezt követi Baranya (281), illetve Somogy (230). A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pest megye: 57 település

Pest vármegyében mindössze 57, Komárom-Esztergom megyében pedig 50 ilyet találtak a Bankmonitor szakértői – olvasható az összeállításukban.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Íme, a frissített Pest megyei lista

Acsa, Apaj, Áporka, Bag, Bénye, Bernecebaráti, Ceglédbercel, Csővár, Farmos, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Káva, Kemence, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Nagybörzsöny, Pánd, Perbál, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pusztavacs, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Táborfalva, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Újlengyel, Újszilvás, Úri, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vámosmikola, Verseg, Zsámbok.

Még egy módosítás

Egy másik, keveseket érintő módosítás, hogy nem lehet falusi csok támogatással olyan ingatlant vásárolni, amit 5 éven belül maga az igénylő adott el.

Mi a falusi csok?

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális típusa, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást.

Mire fordítható?

Fontos, hogy a falusi csok összegének fele fordítható csak az adott ingatlan megvásárlására, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell költeni.

Lakható legyen a ház

A „normál” csok-hoz képest különbség, hogy akár lakhatatlan állapotú ingatlanra is igényelhető, ám az feltétel, hogy a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos és lakható legyen.

Összegek, gyermekenként

A falusi csok összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén: 1 gyermeknél 600 ezer forint, 2 gyermeknél 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermeknél pedig 10 millió forint. A falusi csok összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén 1 gyermeknél 300 ezer forint, 2 gyermeknél 1,3 millió forin, 3 vagy több gyermeknél 5 millió forint

Kik igényelhetik a falusi csok-ot?

Alapvetően a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) személyi feltételeit kell teljesíteni, vagyis igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők egyaránt. Jövőben születendő (vállalt) gyermek után igényelt támogatást csak házasok igényelhetnek, amennyiben az igényléskor legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Dunakanyar több településének lakói is igényelhetik majd a falusi csokot