Ahogy múlik a nyár, a napok egyre rövidebbek lesznek, míg az éjszakák egyre hosszabbak. Napközben gyönyörűen süt a nap és még melegünk is lehet, de esténként már lehűl a levegő, előkerülnek a kiskabátok a szekrény mélyéről és egyre többet gondolunk egy jó forró teára vagy egy puha, meleg takaróra.

Telnek-múlnak a napok és esténként már eljátszunk majd a gondolattal, hogy lassan fűtenünk kellene. Ekkor pánikszerűen hasít belénk a gondolat, hogy még nem készültünk fel a fűtési szezonra!

Attól függően, hogy milyen módon fűtünk, több teendő is felmerülhet. A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha elektromos árammal biztosítjuk a meleget. Villanykazánnál szinte semmi előkészület nem szükséges, bár nem a legköltséghatékonyabb fűtési mód. Ellenben ha a klímánkat használjuk fűtésrásegítésre, akkor nem árt egy alapos tisztítás, fertőtlenítés évente legalább egyszer. Ha kandallónk van, feltétlenül be kell vásárolnunk annyi fát, hogy a télen ne maradjunk pácban, ha beüt a sarkvidéki időjárás és hirtelen megugrik a napi tüzelőfogyasztásunk.

Talán a legkényelmesebb megoldás, ha gázkazános rendszer biztosítja a meleget radiátoros, vagy padlófűtéses megoldással. Sőt, van olyan hely, ahol mindkettő kör kiépítésre kerül. Sokan nem tudják, de akinek gázkazánja van, szükségszerű gondoskodnia érdemes valamilyen alternatív fűtési megoldásról, hiszen előfordulhat – reméljük nem lesz ilyen – hogy átmenetileg megszűnik a gázellátás és akkor sem lehetünk hidegben.

Mi a teendőnk fűtésszezon előtt, ha gázkazánunk van?

A gázkazános fűtési rendszereket nagy körültekintéssel kell kialakítani az épület nagyságát, a helyiségek elhelyezkedését és a benne lakók igényeit figyelembe véve. Érdemes olyan szakembert keresni, akinek már láttuk referenciamunkáját, vagy legalább tudunk beszélni régebbi kuncsaftjaival. Ha a házunk többszintes, vagy a fűtési rendszerünk többkörös, mindenképpen szükségünk lesz egy jó minőségű fűtési szivattyúra, amely hozzásegít, hogy a keringetés zökkenőmentes legyen a rendszerünkben, illetve segít energiahatékonyan működtetni azt.

Nagyon fontos, hogy megfelelően legyen méretezve az a fűtési keringető szivattyú, a szakemberek ezt pontosan ki tudják számolni, hogy adott rendszernek mekkora és milyen szivattyúra van szüksége. Ne a szivattyú árán spóroljunk, hiszen hosszú távon kell gondolkodnunk érdemes tehát jó minőségű, korszerű fűtési keringető szivattyút vásárolnunk, még ha kicsit többe is fog kerülni, hiszen gazdaságtalanabb, ha egy-két éven belül máris ki kell cserélnünk azt.

Ugyanez vonatkozik a gázkazánokra is, hiszen sokan csak azt nézik, hogy mennyibe kerül maga a kazán és nem a gyártmányát. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint  csak kondenzációs gázkazánt lehet felszerelni és üzembe helyezni.

Akkor most már nyugodtan hátra dőlhetünk?

Szó sincs róla. Amennyiben rászántuk magunkat és korszerűsítettük fűtési rendszerünket, van egy szép új kondenzációs gázkazánunk és még fűtési keringető szivattyút is beépíttettünk, több fontos dolgot is el kell intéznünk, azelőtt a bizonyos hátradőlés előtt:

  • Először is a szerelést követően szigorúan arra jogosult szakszervizzel, hivatalosan be kell üzemeltetni a kazánt, melyet igazolni kell a jótállási jegyen.
  • Egy kazáncsere történhet gáztervvel, az eredetileg egy teljesen más rendszerünk volt és lehet egyszerűsített készülékcsere is, ha már eddig is hasonló paraméterekkel rendelkező gázkazánunk volt. Ezt a kazáncserét végző szakember hivatott eldönteni.
  • Ha kész a munka jönnek a katasztrófavédők és ellenőrzik a kéményt, valamint jóváhagyják azt, ha az előírásoknak mindenben megfelel.
  • Régebbi kiépítésű radiátoros rendszereknél ajánlatos az egész rendszert átmosni, hogy az évek alatt felgyülemlett koszosodás ne okozzon problémát, az új kazán működése során. Ma már a kazáncseréknél előszeretettel építenek be iszapleválasztót, amely megvédi a kazánt a bekerülő szennyeződéstől és az idő előtti meghibásodástól.

Ezek után évekig nincs több teendőnk?

De igen: ahhoz, hogy az új kazánunk garanciális legyen, szükséges minden évben szakszerviz által elvégzett karbantartást kérnünk. A szerelő ezeket a karbantartásokat leigazolja a jótállási jegyünkön, így már nyugodtak lehetünk, hogy garanciális időn belül történt meghibásodás esetén megoldódik a problémánk. Saját nyugalmunk és kényelmünk érdekében szánjuk időt és figyelmet e dolgokra, hiszen biztonságunk minden pénzt megér.

A fűtési keringető szivattyút is érdemes évente ellenőriztetni, akár érintésvédelmi szakemberrel is. Ha pedig új fűtési szivattyút szeretne vásárolni, keresse a szivattyuk.hu webáruház és szakbolt szakértőit!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 15. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.