Ismét látogatható lesz Budapest egyik legfuturisztikusabb helye, a Gruber József víztároló. A Gellérthegy gyomrába épült két, zongora alakú medencében 10 ezer négyzetméternyi területen, 212 oszlop között, 8 méter magasan áll a víz.

Budapesten a legnagyobb

A Gruber József víztároló Budapest legnagyobb víztároló medencéje. A Hegyalja út, a Sánc utca és az Orom utca által határolt terület alatt fekszik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A század elején épült

A Gellérthegyi víztároló 1902-ben épült meg, és egy évvel később, 1903-ban indult el az üzemeltetése. Korábban már két másik víztároló is épült, amelyek közül az 1904-ben létesített, 17 500 köbméteres medence már nem üzemel. Azonban az 1950-es évek elején még mindig fennállt a vízhiány – még az 1980-as évek nyarain is gyakran volt vízkorlátozás és locsolási tilalom, sőt a többemeletes házak felső emeletein egyáltalán nem volt víz. Ezért a víztárolót 1974 és 1980 között kibővítették.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gruber József tervei alapján

A bővítés terveit Gruber József készítette, aki gépészmérnökként a Műegyetem tanára, később pedig rektora volt. Áramlástani kutatásai révén nemzetközi hírnévre tett szert.

Kér óriási medencéből áll

Két medencéből áll, melyek tárolókapacitása 2 × 40 000 köbméter, a földmunkák során 140 000 köbméter földet mozgattak meg. Az összfelület 2 × 5000 négyzetméter, a medencék födémszerkezetét 2 × 106 db pillér tartja, a falai 35 cm vastagságúak.

Zongora alakú medencék

A medencék zongora alakúak, mert ebben a víz folyamatos áramoltatásával könnyebben biztosítható, hogy a víz minősége minél tovább megmaradjon, ne legyenek benne pangó részek, ahol a baktériumok elszaporodhatnak. Ennek érdekében készültek az oszlopok is íves talpakkal.

Része a vízellátó rendszernek

A víztároló egyébként a teljesen egybefüggő budapesti vízellátó rendszer részét képezi, amely mintegy 70 százalékban a Szentendrei-szigeti és körülbelül 20 százalékban a Csepel-szigeti, s néhány egyéb, kisebb dunai kútból kapja a vizet.

Újra kinyitják a kapukat

Az év többi napján zárva tartó víztároló április 21-én és 22-én, 9:00 és 16:00 óra között újra megnyitja kapuit az egyéni látogatók előtt – közölte a Fővárosi Vízművek. A víztárolóban szakemberek kalauzolják végig a résztvevőket, a séta során szó lesz a tároló építési körülményeiről és más érdekességekről is. 

Előre kell regisztrálni

A Vízművek a regisztrációs linket április 12-én teszi közzé a honlapján: www.vizmuvek.hu. Érdemes a Facebook-oldalukat is követni, mert annyira nagy az érdeklődés a sétára, hogy a legutóbb is csúfos vége lett a regisztrációnak.

Óriási az érdeklődés

A Vízművek korábban úgy fogalmazott: „nem, nem próbáljuk megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A legutóbbi regisztrációnál sajnos csúfos kudarcot vallottunk”.  Hozzátették: áprilisban, a Föld Napja alkalmából ismét nekifutnak, hogy megmutassák nektek a Gruber József víztároló medencét. Noha a lehetőségeik akkor sem tesznek lehetővé sokkal többet, de két napra ismét megnyitják majd a kapukat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Gellérthegyi víztároló. Fotó: Fővárosi vízművek/Facebook