Elég körbenéznünk az autópályán, bármely üzletlánc boltjainak környékén, vagy felidézni egy költözködést, azt fogjuk látni, hogy egymás után gördülnek be az áruszállító autók, kamionok. Az elosztóközpontokból rajtuk keresztül jut el az áru a boltokba. Nemcsak az élelmiszeriparban, hanem bármilyen más üzletben is így megy ez, legyen szó ruhaboltról vagy barkácsboltról. A fuvarozás tehát nap mint nap jelen van körülöttünk, nélküle megszakadnak az ellátási láncok. Nagyon fontos munka tehát, és nem végezheti bárki. Ha fuvarozó vállalkozást szeretnénk indítani, akkor pár dologra oda kell figyelnünk. Az egyik, hogy szakmai irányítót kell alkalmazni, ehhez pedig szakmai irányító tanfolyamra lesz szükségünk.

Mit takar egy fuvarozó vállalkozás?

Fuvarozóként lehet dolgozni alkalmazottként egy nagyobb cégnél. Magyarországon sok csomagszállító cég is jelen van, ilyen például a GLS, a DPD, a Sprinter és még sorolhatnánk. A saját vállalkozásnak nagyon sok előnye van, hiszen mi dönthetjük el, hogy mennyi munkát vállalunk, sőt nem kötelez minket senki arra, hogy mindent elvállaljunk. Sokkal szabadabb lét érhető el az egyéni vállalkozás révén. Természetesen több felelősséggel is jár.

Az egyéni vállalkozás elindításának alapja, hogy találjunk egy jó és megbízható könyvelőt, aki segít nekünk a költségek kiszámításában, a különböző illetékek, iparűzési adó és egyebek befizetésében. A lakóhelyünk szerinti hivataltól is engedélyeket kell beszereznünk.

A fuvarozó vállalkozás nagyon sokféle területen jelenti az árumozgatást. Lehetünk közúti áruszállítók, költöztetők, közúti teherszállítók, szállítmányozók és még sok minden más is. Ha erre adjuk a fejünket, akkor az éppen aktuális lehetőségekről a NAV honlapján tudunk tájékozódni. Az egyéni vállalkozás indításánál kóddal együtt meg kell adni a fő tevékenységüket, amit még később tudunk bővíteni.

Ha az alkalmazotti létből lépnél át a vállalkozóiba, akkor előtte fontos felmérned a piacot. Vállalkozóként magadnak kell kialakítanod az ügyfélkörödet, ami nem egyszerű feladat. Időigényes és lassú folyamat. El kell kezdeni a vállalkozásod hirdetését legfőképp online felületeken. Ennek alapja egy igényes és informatív honlap, amin keresztül megtalálhatnak az emberek. A honlapon megrendelői értékeléseket, véleményeket is elhelyezhetsz, ami sokat számít a megbízhatóságod megítélésében. 

Mi minden kell hozzá?

A fuvarozás alapja természetesen valamilyen jármű, amivel az árukat fogod szállítani. Ez egy egyszeri nagyobb kiadás, ám a folyamatos szervizelés, a benzin és egyéb költségek havonta terhelnek majd. Vállalkozóként ezeket mind te állod.

A szükséges dokumentumok és engedélyek sora, amik változását folyamatosan figyelemmel kell kísérni. 2022. május 21-től a kistehergépjárműves fuvarozók is csak szakhatósági engedéllyel fuvarozhatnak. 

A járművön és a szükséges engedélyeken kívül az áruk mozgatásához elkellhet még molnárkocsi, hevederek és egyéb olyan eszközök, amik a nagyobb és nehezebb áruknál segítenek.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó fuvarozónak tisztában kell lennie a számlázás rejtelmeivel is, hiszen ha már nem alkalmazottként dolgozik, akkor ezt is ő intézi. 

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy nagyon sok dolgot kell fejben tartani, több olyan területen otthon kell lenni, amin alkalmazottként nem kellett, ám bőven megéri a befektetett energia és pénz. Ha kialakul egy stabil ügyfélkörünk, akkor már könnyebben tudjuk tervezni a hónapot, látni fogjuk, hogy mennyi munka fér bele, az időkezelés pedig rajtunk múlik. Talán ez az egyik legnagyobb előnye a vállalkozásnak, hogy a saját ritmusunk szerint dolgozhatunk. Mindenképp érdemes belevágni, ha gondolkodsz rajta. 

Ami a legfontosabb: kötelező szakmai irányítót alkalmazni

Lehet, hogy sokan most hallják először a szakmai irányító kifejezést, ezért kicsit járjuk körül, hogy ez mit is jelent, milyen tudás birtokában van egy ilyen szakember. Ezt a képzettséget szakmai irányító tanfolyamon lehet megszerezni. E nélkül nem lehet fuvarozó vállalkozásunk. A 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközökkel dolgozó vállalkozásoknak kötelező a szakmai irányító alkalmazása.

A szaktanfolyamra csak a 18. életévét betöltött személy jelentkezhet. Az alapképzés 250 000 Ft-tól érhető el, míg a továbbképzések általában 180 000 Ft körül mozognak. A tanfolyam a következő tárgyakat foglalja magában: jogi ismeretek; gazdasági és pénzügyi vezető, valamint adózási ismeretek; munkaügyi ismeretek; árufuvarozási ismeretek; jármű műszaki, üzemeltetési, valamint közlekedésbiztonsági ismeretek; vámismeretek; a közúti közlekedési szolgáltatáshoz kapcsolódó környezetvédelmi ismeretek; vezetői tréning, felkészülés az írásbeli vizsgákra.

Az elméleti vizsga számítógépes számonkéréssel zajlik, emellett pedig szóbeli vizsán is részt kell venni, sőt egy esettanulmány készítése is feladat, ezt írásban, esszéformában kell beadni.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon széleskörű az a tudás, amit egy szakmai irányító megszerezhet a képzés során. Hiszen mind szóban, mind írásban tudni kell számot adni a megszerzett ismeretekről. A vámismeretek is szerepel a tananyagban, hiszen nem csak belföldi fuvarozást lehet vállalni egyéni vállalkozóként. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: furedikepzes.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.