Úgy tűnik, a hálapénzek, a néhány orvosnál már-már kötelező jelleggel befizetendő – akár előre fizetendő – összegek ügye, illetve az orvosok elvándorlása mellett már nem mehet el a kormány szó nélkül.

Régóta várt döntés van készülőben

Úgy tűnik, egy hatalmas, régóta várt döntés van készülőben, amelyről ma tárgyalhat a kormány. Nemrégiben bírósági ítélet született egy orvos által jogtalanul elfogadott pénzek miatt, az pedig közbeszéd tárgya, hogy az orvosi hivatás ideheza kezd egyre kevésbé vonzóvá válni a fizetések miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET: Keveselte a betegeitől kapott hálapénzt a budapesti nőgyógyász, felfüggesztett börtönt kapott

A hálapénz büntetőjogi betiltása

Az Origo úgy tudja, a kormány szerdán az orvosi kamara javaslatairól tárgyal; a testület a hálapénz büntetőjogi betiltását és jelentős orvosi béremelést javasol.

Napirendre kerül a kamara javaslata

A portál szerdán azt írta, információik szerint a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására. Úgy tudják, a szerdai kormányülés elején Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta a kormánynak, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatát.

További tartalmak a témában:

Az orvosi béreket megduplázzák

Az orvosi béreket megduplázzák, sőt 120 százalékos béremelés jöhet – tették hozzá.

Azokat is büntetnék, akik a hálapénzt adják

A kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná.

Ekkor születhet döntés

A kormány a szerdai ülésén erről is dönthet majd; előzetes vélemények szerint kész saját javaslatává tenni a kamara Btk.-módosító szándékát – olvasható a lap cikkében.

A hálapénz intézménye nem egyedi, de egyre többen túllépnek a határokon

Nemrégiben a BudapestKörnyéke is írt arról a sebészről, aki  beszólt a betegeinek, ha kevés hálapénzt kapott. A korrupt sebészt a Kúria két év letöltendő börtönbüntetésre,  három évre a közügyektől való eltiltásra, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is eltiltották.

Sokszor keveselte az összeget és ennek hangot is adott

Az orvos 2009 és 2013 között dolgozott egy budapesti kórházban ortopéd sebészfőorvosként, műtéti beavatkozásokat is végzett. Tb-alapon végzett műtéteket, de emellé a betegtől pluszpénzt kért. Sokszor a kapott hálapénzt pedig keveselte.

30 ezer forintot percek alatt elszórakozza

A sebész többek között arra hivatkozott, hogy a felajánlott 30 ezer forintot percek alatt elszórakozza a barátaival, illetve az 50 ezer forint kevés, mert ő gépkocsival jár a Balatonról.

Volt, akivel azt is közölte, mennyi lesz a műtét

Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért.

Kiemelt kép: Illusztráció